Kesäinen kukkakaalicurry

Tämä ruoka on oiva kyytipoika näin kesäisin uusien perunoiden rinnalle.

1 tuore kukkakaali

Currykastike:

Majoneesia
Kermaa
Currya
Valkosipulia
Musta tai sitruunapippuria
Paprikaa
Suolaa

Nypi tuore kukkakaali ihan pieniksi palasiksi. Kukkakaali käytetään raakana.

Valmista kastike. Vatkaa kerma, lisää majoneesi ja mausteet. Kastikkeesta voi tehdä maidottoman eli vegaaniversion käyttämällä esim soijajogurttia ja kaurakermaa. Itse olen päässyt maistamaan vain lehmänmaitoversiota, mutta tänään illalla kokeilemme vegaaniversiota ystävillemme.

Lopuksi kukkakaalit ja kastike sekoitetaan keskenään. Annetaan vetäytyä ja viilentyä hetki jääkaapissa. On todella hyvää ja raikasta!

Siilit

Tuttavaperheen lastenkutsuilla saimme herkutella hauskasta siilikakusta, johon lapsemme tykästyivät kovin. Tykästyimme kaikki niin kovin, että olemme jo useamman kerran tarjonneet siilkakkuja vieraillemme. Kuvan siilit ovat nuoremman poikamme synttärikutsuilta. Siilejä on kiva puuhata lasten kanssa.

Siiliin tarvitset halkaistun kaalinpään, hammastikkuja sekä erilaisia vihanneksia kuten kurkkua, oliivia ja viinirypäleitä. Minitomaatit, pienet coctailkurkut, paprika- ja vesimelonilohkot ovat yhtä herkullisia. Siilikakku on helppo valmistaa myös allergisille. Jos siileistä haluaa ruokaisammat, voi hammastikkuihin pujottaa tofun, juuston tai soijanakin paloja.

Kun kaalit säilyttää hyvin, voi niistä valmistaa herkullisen kaalipadan seuraavana päivänä.

Liskopapu – kasvisyöjän rapu

Blogimme lukija, nimimerkki Kaverin äiti, lähetti Chilipaprikaan liskopapujen reseptin. Kiitämme lämpimästi!

Liskopapu – kasvisyöjän rapu

Yhtä hyvin rimmaisi: hämäläinen köyhänmiehen rapu. Kun huviloitten rantaterasseilla lapsuudessani vietettiin rapujuhlia, maalaispihoilla oli kokoonnuttu liskopapuvatien äärelle. Ne olivat molemmat sosiaalisia tapahtumia.

Hämeessä hernettä sanotaan pavuksi ja liskopavut ovat palkoineen suolavedessä keitettyjä peltoherneitä. Resepti on yksinkertaisuudessaan: vettä, suolaa ja palkoja, jotka oli poimittu silloin, kun herneet olivat täysikasvuisia, mutta pehmeitä, ei vielä tuleentuneita. Keittoastiana oli maalaistaloissa karjakeittiön pata, jossa palot keitettiin pehmeiksi – parisenkymmentä minuuttia - niin että kun niitä vetää hampaiden läpi, palosta käteen jää vain kova, läpinäkyvä kalvo. Palot syödään haaleina.


Apposiksi näytään kutsuttavan vähän fiinimpää versiota aiheesta: keitinveteen kehotetaan laittamaan tilliä - samaan tapaan kuin ravuissa - tai minttua. Palot kehotetaan myös kastamaan voisulaan.

Peltohernettä kasvatettiin soppatarpeiksi. Niitettiin, kun se oli tuleentunut; kuivattiin seipäillä ja puitiin lopuksi. Papusoppa oli arkiruokaa, mutta pitoihin herneestä tehtiin paistin lisukkeeksi hernetuuvinkia: herneet liotetaan yön yli, keitetään liotusvedessään sosemaisen pehmeiksi, maustetaan suolalla, pienellä määrällä sokeria ja voita.

Kaakkoisuomalaiset tekevät hapanlohkoa, jossa herneet keitetään puolikypsiksi, keitokseen lisätään perunakuutoita ja lopuksi hapantaikinajuurta ja haudutetaan kypsäksi. Kaikkia kolmea saman verran. Lopuksi maustetaan suolalla ja syödään voisilmällä viimeisteltynä.

Olen kehittänyt tästä cityversion, johon loppusijoitetaan tähteitä: kasvisliemeen laitetaan kiehumaan kuivamaan päässyttä ruisleipää sekä lohkottua perunaa. Kun ne ovat pehmeitä, sekaan kaadetaan hernesoppapurkki – tai jos on: omatekoisen hernesopan tähdettä. Ajellaan sauvalla soseeksi ja – saa nauraa: viimeistellään sinihomejuustomuruilla!

Juhlamenu

Tässä juhlamenu Mikin ja minun kymppikemuista.

Sushirullat
+ makea Chilikastike
+ makea soijakastike

Nachoslastut
+ papusalsa
+ tomaattisalsa

Patonki
+ hummus

Ruokaisa pastasalaatti
sisälsi mm. soijaleikettä

Pieni tapas-lautanen eli
Marinoituja oliiveja, valkosipuleita
ja suolakurkkuveneitä

Hedelmävati

Kahvin kanssa vegaaninen täytekakku ja piparminttuiset suklaamuffinssit.

Lisäys: Mitenköhän kirjoituksesta sain jälkikäteen käsityksen, että vain täytekakku oli vegaaninen. Jokatapauksessa koko menu oli tietenkin perinteitä noudattaen vegaaninen. Kuvia ja ohjeita tulee vielä joku kaunis päivä.. :)

Ja vielä sellainen lisäys ja buffaus, että koska juhlissamme jouduimme käyttämään kertakäyttöastioita, niin hankimme ne Ekokauppa Ekolosta.

Kertakäyttölautanen
100% biohajoavat, kauniin vaaleat astiat ovat ekologinen vaihtoehto tavallisille kertakäyttölautasille. Ne ovat valmistettu sokeriruokotuotannon sivutuotteesta/biojätteestä, yli jäävästä sokeriruo'on kuitumassasta. Ne kestävät lämpöä ja mikroa ja ovat vedenpitävät. Erinomaisia kesämökkeilyyn, grillailuun ja hienompiinkin kattauksiin!

Biomuovimuki 2dl
Kylmille juomille tarkoitettu juomamuki, ei kestä kuumuutta. Materiaalina PLA (polylactic acid, polylaktidi), joka on tärkkelyksestä valmistettu kirkas biomuovi. Biohajoaa täysin 1-2 kuukaudessa.

Puinen aterin
Ekologiset aterimet on valmistettu tukevasta koivusta. Kestävät useammankin käytön!




Mansikkakakku


Tässä lupaamani täytekakun ohje. Ohje on vegaaninen eli munaton ja maidoton. Ohessa valokuva koevedoksesta, jonka tein jokin aika sitten.

Tällä reseptimäärällä saa yhden uunipellillisen pohjaa. Sen voi leikata neljään osaan ja kasata kerroskakuksi tai pohjia voi tehdä useampia ja pinota ne sitten näyttäväksi kakuksi. Näin tein minä tänään. Olen paistanut viisi pohjaa, joista kohta alan kokoamaan yhtä suurta kakkua.

Kakkupohja:

4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
50 g margariinia
3-4 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sula margariini ja soijamaito. Jos paistat pellillä, niin paistoaika n. 15 minuuttia 200°C. Tai sitten perinteisessä vuuassa 175°C 45 min.

Väliin hilloa ja vispautuvaa kaurakermaa. Päälle pakastemarjoja, joiden päälle kiillesokerikuorrute. Kesällä tietenkin tuoreita kotimaisia vattuja tai mansikoita.

Tänän tein väliin mansikka-raparperihilloketta eli keitin mansikat ja raparperit hilloksi noin 10 minuuttia.

Kakun päälle voi kaataa pussillisen pakastemarjoja. Marjojen päälle voi keittää pienen tilkan kiillesokeria paketissa olevan ohjeen mukaan. Reunat sivelen kauravispikermalla ja koristelen mantelilastuilla.

Mielenkiintoinen kasvisruokablogi

Vaihteeksi linkkivinkki. Löysin nimittäin mielenkiintoisen, kotimaisen kasvisruokablogin sattumalta:

http://ituhippi.livejournal.com/

Kannattaa käydä tsekkaamassa!

Vegaaninen kakkukerma

Olin lauantaina mieheni veljen ylioppilasjuhlissa, ja yllätyin positiivisesti: Ilmeisesti minun ja mieheni takia kaikille tehty täytekakku oli täysin vegaaninen! Kokki oli sama nainen, joka teki meille hääkakun sukulaisten juhliin viime kesänä, ja hän innostui vegaanisista kakuista, vaikka on itse sekasyöjä. Muu juhlaväki oli sekasyöjiä, mutta kakku maistui kaikille.

Vegaaninen täytekakku on helppo tehdä. Kerman tilalle laitetaan kauravispikermaa, ja sekaan voi laittaa myös vispautuvaa kauravaniljakastiketta. Esimerkiksi kahta tai kolmea vispikermapurkkia kohden vai laittaa yhden purkin kauravaniljakastiketta.

Kermaa voi käyttää myös täytteenä. Jos haluaa raikasta täytettä, voi osan kermasta korvata maustamattomalla soijajogurtilla. Jotkuthan korvaavat osan kermasta maitorahkalla, mutta koska maustamatonta rahkaa ei ole ainakaan vielä saatavana vegaanisena, jogurtti käy hyvin.

Vegaanisissa kakuissa on myös se hyvä puoli, että ne käyvät sekä maito- että muna-allergikoille, ja tietysti myös laktoosi-intolerantikoille. Hyvää on vielä sekin, että vegaaninen kakku säilyy epävegaanista kakkua paremmin huoneenlämmössä tai lämpimässä kesäsäässä ulkona.

Laitan joskus myöhemmin tänne myös vegaanisten kakkupohjien ohjeita ja ehkä myös valokuvan hääkakustamme :)