Kimito Kitchen Sörnäisissä

Bongasin syyskuun Voima-lehdestä Kimito Kitchenin mainoksen: ravintola lupaa herkullisia afrikkalaisia kasvisannoksia edulliseen hintaan Sörnäisissä. Kävin sitten mieheni kanssa testaamassa paikan noin viikko sitten.

Ravintola löytyy osoitteesta Kulmavuorenkatu 2, kellarikerroksesta. Sisälle päästyämme olimme hieman järkyttyneitä: kliinisen vitivalkoinen sisustus, ja tyyli todella kaukana afrikkalaisesta, lähempänä jotain Unicafe-sisustusta. Asiakkaita niukasti. Ruokalistat nähtyämme kuitenkin ilahduimme: hinnat todella olivat edulliset, kuten luvattiin!

Perusidea on hyvä: ruoka maksaa kasvisannoksena noin 4-6 euroa. Jos lisukkeeksi haluaa lihaa, kanaa tai kalaa, siitä pitää maksaa erikseen. Osassa kasvisannoksia on proteiinia jo papujen muodossa, joten ne menevät pelkältäänkin. Osassa annoksia ei ole proteiineja, mutta papujakin voi tilata lisukkeena.

Me tilasimme kaksi erilaista annosta, ja ne tuotiin kulhoissa, kun sanoimme että kumpikin haluaa maistaa molempia ruokia. Ruoka oli hyvää, hinta-laatusuhde siis kohdallaan. Tosin annokset olivat melko pieniä: minä tulin kylläiseksi, mutta mieheni olisi syönyt enemmänkin.

Palvelu oli ystävällistä, ja paikassa ei todellakaan tarvinnut selitellä veganismia. Länsi-afrikkalaisessa keittiössä kasvisruoat ovat yleensä automaattisesti vegaanisia, joten liki kaikki annokset käyvät sellaisinaan vegaaneille.

Kimito Kitchen on avoinna arkisin klo 10-20 ja lauantaisin klo 11-20, sunnuntaisin paikka on suljettu.

www.kimkit.com

Porkkanakakku soijatuorejuustopäällyksellä

Tällä ohjeella saa uunipellillisen piirakkaa, kakkuvuokaan riittää kolmasosa näistä määristä. Tämä kakku/piirakka on hittiresepti, jota olen nähnyt jopa julisteissa pitkin Helsingin sähkökaappeja. Julisteiden liisteröinti sopii siis minkä vain tärkeiden tietojen levittämiseen :)

PORKKANAKAKKU
1 prk (2 dl) kaura/soijakermaa
6 dl sokeria
1,5 dl ruokaöljyä
9 dl porkkanaraastetta
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniliinisokeria
5 tl kanelia

Sekoita ensin kerma ja sokeri keskenään ja lisää sitten muut ainekset. Kaada taikina uunipellille ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä pohja jos laitat vielä päällystä (mutta hyvää kakku/piirakka on ilmankin).

PÄÄLLYS
150 g tofutti naturel -soijatuorejuustoa
90 g margariinia (sininen keiju)
6 dl tomusokeria
1,5 tl vaniliinisokeria
pinnalle kookoshiutaleita ja/tai mantelilastuja

Sekoita ensin tuorejuustoa ja margariinia keskenään ja lisää sitten vaniliinisokeri ja tomusokeri siivilän läpi joukkoon. Ripottele pinnalle hiutaleet ja/tai lastut.

Kaura- ja soijakermaa saa jo todella monista pienemmistä ruokakaupoistakin. Tofutti-tuorejuustoja saa joistain isommista (tosin aina ei naturellia, vaan esim. yrttituorejuustoja) ruokakaupoista ja erikoiskaupoista kuten Ruohonjuuresta.

Aliarvostettu aronia käyttöön!

Kävin taas viikonloppuna hakemassa syksyn satoa Kustavista. Omalta pihaltamme sain viittä eri sorttista omenaa, kuudes eli eräs talviomenalajike on vielä raaka. Aronian marjoja kävin hakemassa kivojen naapurin pensaista (luvan kanssa!), sillä äitini aroniapensaat Kustavissa ovat vielä niin pieniä, että sato on niukka. Nyt minulla on useita litroja noita vitamiinipommeja parvekkeellamme, pitäisi tänään illalla ehtiä perkamaan ja pakastamaan. Oli muuten aika raahaaminen, kun liikun julkisilla!

Moni jättää aronian marjat pensaisiin, sillä kaikki eivät tiedä, miten terveellisiä ja maukkaita ne ovat. Pelkältään syötyinä ne ovat hieman kuivakoita ja vaikeita niellä, ja jos marjat poimii raakoina, ne ovat vielä happamia. Kypsänä maku tuo mieleen suunnilleen pihlajanmarjan ja mustikan välimuodon, lievää happamuutta säestää makeus ja vahvahko aromi.

Minä käytän noita marjoja enimmäkseen puuroon. Siis keitän puuron ihan normaalisti, ja heitän sitten sekaan aronioita ja ehkä pienen ripauksen tummaa sokeria. Kiisselikin onnistuu. En ole vielä koskaan kokeillut hillon keittämistä, mutta siihenkin puuhaan aroniat sopivat kuulemma hyvin.

Jos aronioiden maku tuntuu oudolta, kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä muiden marjojen kanssa.

Aronioita käytetään paljon koristepensaina kaupungeissa, mutta ison tien vieressä olevista puskista marjoja ei kannata kerätä. Onhan tämä pensas hyvin kaunis varsinkin ruskavärityksessään, siksi se on koristekäytössä.

Lisää tietoa aronioista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Aroniat

Punajuuripotti

Edellisestä postauksesta tuli mieleen herkullinen ruoka kauden kasviksista.

1 kg punajuuria
2 dl tummaa soijarouhetta
2 dl kermaa tai soijakermaa
korppujauhoa
suolaa
mustapippuria
(chiliä)

1. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi.
2. Poista kypsistä punajuurista kannat sekä kuoret ja raasta ne tilavaan uunivuokaan.
3. Sekoita raasteen joukkoon vedessä liotettu soijarouhe, kerma ja mausteet.
4. Lisää seokseen korppujauhoja niin paljon, että sen rakenne on hyvä (ei liian vetelä).
5. Paista 225 asteessa kannen alla puolisen tuntia.

Potin kanssa sopii hyvin perunat melkein missä tahansa muodossa.

Ahmitaan kasviksia!

Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan. Söin tänään todella yksinkertaista, terveellistä ja äärimmäisen herkullista ruokaa. Keitin perunoita ja heitin perunoiden sekaan pari kourallista tuoreita härkäpavunpalkoja. Samalla höyrytin kattilan höyryosassa ruusukaaleja ja porkkananpaloja: ne kypsyvät samassa ajassa kuin perunat ja pavut kiehuvat (noin 20 min.).

Perunat, vihannekset ja paloistaan kaivetut härkäpavut nautitaan runsaan kylmäpuristetun luomurypsiöljyn ja suolan kera. Muuta ei tarvita.

Kasviksia ei kannata keittää, sillä keitinveteen liukenee vitamiineja, kivennäisaineita ja myös makua. Varsinkin sellaiset vitamiinipommit kuin ruusukaali ja parsakaali kannattaa ehdottomasti höyryttää. Höyrytysosan sisältävä kattila on hyvä hankinta, taatusti hintansa arvoinen.

Härkäpapuni ovat peräisin äitini kasvimaalta, eikä niitä myydä kaupoissa tuoreena, ainakaan vielä. Ehkä tulevaisuudessa myydään, kun tämä vanha suomalainen viljelykasvi on muutenkin nostamassa päätään. Syytä olisi!