Terveellistä pikaruokaa

Ihan pienen vauvan vanhemmalla ei ole liiemmälti aikaa kokkailla. On kuitenkin tärkeää syödä terveellisesti, ja onneksi terveellistäkin pikaruokaa pystyy tekemään. Tässä vegaanisten tortillojen ohje: vuodenaika on huomioitu ja epäekologisia kasvihuonevihanneksia ei tarvitse siis käyttää.

Vegaaniset tortillat

valmiita tortilloja
Plamilin vegaanista majoneesia (sitruunaruoholla maustettu sopii erityisen hyvin!)
valmista salsakastiketta
marinoitua tofua kuutioituna
pilkottua kaalia
pilkottua porkkanaa
pilkottua punasipulia
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
suolakurkkuviipaleita
(avocadoa)

Lämmitä tortillat ja täytä. Nauti.

PS. Jos aikaa sattuu olemaan, voi toki tehdä itse salsan tai jopa tortillat, jolloin voi käyttää ainakin osin tummia jauhoja ja terveellisyys kasvaa :)

Lama ja ruokailutottumukset

Suomessa on nyt taloudellinen taantuma, tai ainakin sellainen on tulossa. Tutkijat tutkivat ja muut arvuuttelevat, miten se vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. Mielenkiinto kohdistuu myös syömiseen. Luin juuri pari uutista aiheesta, ja niiden mukaan autoilun vähentyessä lähikaupat voittavat (mikä on hienoa) ja voittajia ovat myös halvat laatikkomarketit (mikä ei ole hienoa).

Toisaalta eettisyys on edelleen nousussa, ja eettiseen kuluttamiseen orientoituneet ihmiset eivät helpolla tingi esim. luomusta ja Reilun kaupan tuotteista, vaikka tulot vähenisivätkin. Toki tulojen dramaattisesti laskiessa eettisyydestäkin saatetaan joustaa.

Hyvää laman torjuntaa on tietysti ostaa laadukasta kotimaista luomuruokaa. Luomujuurekset, perunat, sipuli, kaali, herneet yms. ovat kuitenkin edullisempia kuin monet ulkomailta tuodut tehotuotetut kasvikset, joten menot eivät näin valittaessa edes lisäänny.

Minä suosin nimenomaan lähiluomuruokaa, ja toisaalta myös Reiluja tuotteita, koska en kuitenkaan malta olla ostamatta esim. banaananeja näin talvella, kun kotimaisia hedelmiä ei ole saatavilla ja pakastimessamme on liian vähän marjoja: mustikkavuosi oli surkea ja puolukkaankaan en päässyt. Kaupassa kotimaiset marjat ovat hintavia, joten niitä ei tule hirveästi ostettua ja marjat ovat hieman epäkätevä pikavälipala sellaisenaan.

Myöskään ravintoloissa syömistä ei kannata tyystin lopettaa, sillä joukkoruokailu on yleensä melko ekologista, jos vielä valitsee kasvisruokia. Ravintola-ala nimittäin työllistää paljon ihmisiä. Omalta osaltani ravintolaruokailu on juuri nyt melko mahdotonta, kun olen kolmiviikkoisen vauvan äiti.

Loppuun vielä mainos: Löysin ihania uusia Reilun kaupan tuotteita, nimittäin Pirkka-spelttikeksit. Niitä on saatavilla kolmea eri makua: appelsiini-suklaa, parapähkinä ja kahvi. Myös jälkimmäisissä on suklaista makua kaakaojauheen ansiosta. Kekseissä on speltin lisäksi mm. terveellistä kvinoaa. Ehdin jo maistaa applesiini-suklaa-keksejä, ja ne ovat taivaallisen hyviä! Harmi kyllä, valmistusmaa ei ole Suomi vaan Saksa. Keksit ovat tietysti vegaanisia, en minä niitä muuten maistelisi.

Oli miten oli, eettisestä, terveellisestä ja laadukkasta ruoasta ei kannata tinkiä!

Helpot ja nopeat soijarouhepihvit

Tänään valmistin maittavat, helpot ja vaivattomat soijarouhepihvit. Näistä pihveistä on aloittelijankin helppo aloittaa.

1,5 dl tummaa soijarouhetta
mausteita
1 pss Sysmän luomu viljapihviaineksia
(Tässä linkki tuotteeseen. Samalla sivulla muitakin Sysmän tuotteita.)

Laita kulhoon 1.5 dl kuivaa tummaa soijarouhetta. Mausta soijarouhe esim valmiilla jauhelihamausteseoksella (sis yleensä mustapippuria, sipulia, valkosipulia, mahd. basilikaa, kirveliä, paprikaa..) ja lorauksella soijakastiketta. Voit maustaa myös esim lusikallisella ketsuppia tai tomaattipyrettä.

Kaada päälle teevedenkeittimessä kiehautettua vettä ja anna turvota ja maustua noin 5-10 minuuttia.

Sekoita joukkoon viljapihviaines ja lisää pussin ohjeen mukaan kylmää vettä. Anna jälleen turvota 10 minuuttia.

Paista maukkaat soijapihvit paistinpannulla. Lettupannu on ehkä kätevin, koska sillä saa pihvit helposti samankokoisiksi ja pyöreiksi.

Maistele kuumina perunamuusin ja kermaviili/ soijajogurttikastikkeen kanssa. Pihvit sopivat mainiosti myös vegeburgereihin, joista muksutkin ovat taatusti innoissaan.

PS. Kokenut kokkaaja osaa tietenkin valmistaa itse viljapihviainesseoksen. Mallia omaan suosikkireseptiin voi hakea tuotepussin sisällysluettelosta.

Riikinkukkokexit

Joulun jälkimeiningeissä teki mieli jatkaa pipareiden syömistä, mutta ei ihan niin jouluisina versioina kuin tavallisesti. Olen myös suuri sitruunan ja vaniljan ystävä, joten lähdin kehittelemään siltä pohjalta versiota "vaaleista sitruunapipareista". Ja näin syntyivät myös vegaaneille sopivat

RIIKINKUKKOKEXIT:

2,5 dl sokeria

1 tlk (4 dl) kookosmaitoa
1 rkl vaniljauutetta
1 rkl inkivääriä
2 sitruunan mehu & raastettu kuori

Kuohauta ainekset kattilassa, kaada astiaan jossa on

250 g margariinia.

Anna seoksen jäähtyä kunnes margariini on sulanut. Sekoita mukaan

1,5 litraa vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa.

Laita taikina yöksi jääkaappiin miettimään elämän tarkoitusta. Seuraavana päivänä ota taikinaa erissä jauhotetulle alustalle, kaulitse ja ota riikinkukkomuotilla kauniita pikkuleipiä. Halutessasi voit ripotella riikinkukkojen päälle hienoa sokeria.Paista 225 asteessa uunin keskitasolla, ruskeat keksit ovat rapeampia ja vaaleat pehmeämpiä. Nam!

Seitan-kinkku on kunkku



Joulun alla facebookissa perustettiin uusi ryhmä "Syön vain seitankinkkua jouluna". Ryhmään liittyi heti ihmisiä ympäri Suomea. Uusi ryhmä innoitti myös monia kokeilemaan ensimmäistä kertaa eläissään tekemään seitania.

Itse en ole koskaan kokeillut valmistaa seitania. Sen sijaan olen syönyt siitä erilaisia variaatioita vuosien varrella. Niin kaupasta ostettuja kuin mieheni tekemiä. Poikani joulujuhlissa koulun rehtori hehkutti traditioiden merkityksestä perheissä joulun aikaan. Näihin perinteisiin kuuluu kuulemma kinkun tai kalkkunan paisto. No, meillä kasvissyöjillä tuo traditio on seitankinkun valmistus. Vanhempi poikamme vaati jo joulukuun alussa, että "isän on sitten varmasti tehtävä sitä ihanaa seitankinkkua jouluksi!"

Tässä kuva ja resepti joulun 2008 seitankinkustamme.


Seitan-kinkku a la Mikki

Seitanin ainekset:
Erikoisvehnäjauhoja (enemmän gluteiinia)
Iso astia missä voi leipoa/pestä tärkkelys pois.

Tee taikina:
2kg vehnäjauhoja
3-5dl kylmää vettä

Vaivaa aineet taikinaksi.
Tee taikinapallo isoon astiaan, peitä taikina kylmällä vedellä.
Anna seistä 15 minuuttia.
Vaihda vesi kuumaan (niin kuuma, että kuitenkin kädet kestää vaivata taikinaa)
Vaivaa taikina läpikotaisin. n. 5 min.
Vaihda vesi kylmään.
Vaivaa taikina läpikotaisin. n. 5 min.
Tee kuuma/kylmävesikäsittely vuoronperään kunnes vesi on kirkasta.

Valuta möykky. Nyt voit vaivata mausteita möykyn sisään. Suolaa, pippuria, paprikaa, vaikka grillimaustetta.. Vaivaa mausteet kunnolla taikinan sisään. Mitä hartaammin vaivaat sitä maukkaampi seitanista tulee.

Laita isoon kattilaan vettä ja mausteita.
Mikin mausteet:
- pari laakerinlehteä
- 10 maustepippuria
- soijakastiketta
- säilykepunajuurien lientä (tuo väriä ja makeutta)
- suolaa
Laita mukaan myös porkanaa pilkottuina, sipulia ja valkosipulin kynsiä.

Keitä seitania maustevedessä n. 45 - 60 min.
Nyt on seitan valmis.

Kinkkukastikkeen voi tehdä marinadiliemessä olleista vihanneksista (porkkanat, sipulit ja valkosipulit). Soseuta vihannekset sauvasekoittimella, lisää mukaan marinadilientä (1dl)
Kaada liemi paistipannulle, myös kattila käy.
Lisää kaurakermaa (2dl), sinappia (maun mukaan esim 2 rkl) ja luumuhilloaa (0,5-1dl. Laita ensin vähän ja lisää jos vaatii makeutta). Mukaan maustepippureita ja suolaa. Kokonaisia sipuleita, tomaatteja, porkkanapaloja ja valkosipulin kynsiä.

Ota iso, korkea vuoka ja voitele se oliiviöljyllä, öljyä saa jäädä reilusti pohjalle.
Laita marinadissa keitetty seitan keskelle vuokaa, ympärille vihannekset. Peitä koko hoito kastikkeella. Anna hautua uunissa n. 200-asteen lämmössä ainakin tunnin. Käännä kinkku välillä, jotta se ei pala.

Seuraavan kerran seitania vaivattaneen pääsiäiseksi. Silloin kyytipoikana toiminee minttuzazliki.

Lisäys:
- Elinalla on helpompi resepti omassa ruokablogissa, resepti vaikuttaa maukkaalta.
Pitää metsästää gluteiini- ja gramjauhoja seuraavaksi jouluksi:
http://www.chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/

Ja Faunalla on oma valmis kinkkuainespussi, sitä saa mm. Ekolosta.