Pikainen minestronekeitto

Pienen vauvan äitinä en edelleenkään ehdi kokkaamaan gourmet-ruokia, vaan teen mahdollisimman pikaisia keitoksia. Niitäkään en valitettavasti ehdi valokuvailemaan...

Tällaista keittoa tein eilen vartissa, tuli yllättävän hyvää.


Pari litraa vettä
200 g pastaa (käytin Myllyn Paras pestopastaa, maistuva uutuus)
1 tlk papuja, esim. Go Green -papusekoitus
1 iso porkkana
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
pizzamaustesekoitusta
suolaa


Laita vesi kiehumaan. Pilko kasvikset ja lisää ne kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja käännä levyä pienemmälle. Anna pastan kypsyä ja lisää sitten pavut (huuhdo ne ensin lävikössä viileällä vedellä), pizzamaustetta, makusi mukaan suolaa ja viimeisenä aurinkokuivattuja tomaatteja ja niiden öljyä myös. Jos tomaatit ovat kokonaisia, suikaloi ne ensin keittiösaksilla. Anna vielä kiehahtaa ja tarkista nesteen määrä (lisää vettä jos keitto on mielestäsi liian paksua, en nimittäin mitannutveden määrää keittoa tehdessäni, tuo pari litraa on arvio...) Näin flunssa-aikaan kannattaa lopuksi pilkkoa mukaan vielä tuoretta valkosipulia kynsi tai pari.

Tarjoa näkkärin tai ruisleivän kanssa, päälle vihanneksia.

Vegaaninen "kermaviili"

Vegaanit ovat pitkään käyttäneet maustamatonta soijajugurttia kermaviilin tilalla esim. dippikastikkeissa. Nyt on kuitenkin tullut markkinoille vielä paremmin kermaviilin korvaava tuote, nimittäin Yosa ruoka&dippi. Maistuu ihan kermaviililtä, samanlainen hieman makeanhapan, täyteläinen maku (soijajogurtti on happamampaa ja vähärasvaisempaa).

Koska pakkaus on pieni, dippikastiketta voi kuitenkin hyvin jatkaa soijajogurtilla. Maku ei ainakaan huonone, jos on happaman ystävä.

Paketin sisällä tai siis päällispahvin sisäpuolella on erilaisia kastikereseptejä.

Sopii tietysti kaikille muillekin kuin vegaaneille: tuote ei sisällä maitorasvaa kuten kermaviili, joten se on sydänsystävällistä. Se sisältää vatsalle hyviä maitohappobakteereita muiden Yosa-tuotteiden tapaan. Ja täysin laktoosittomana se sopii kaikille. Suosittelen!

www.bioferme.fi löytyy infoa ja reseptejä Yosa-tuotteista.

Simppelit sosekeitot

Sosekeitot kuuluvat suosikkiruokiini.

Käytän sosekeittoon aina jauhoisia perunoita, sipulia ja valkosipulia. ORANSSIIN sosekeittoon tulee näiden lisäksi porkkanaa, VIHREÄÄN sosekeittoon parsakaalia ja PUNAISEEN sosekeittoon punajuurta tai tomaattia.

Kasvikset pilkotaan sopiviksi paloiksi ja kiehautetaan vedessä kypsäksi. Viimeisenä lisätään valkosipuli ja haluttuja yrttimausteita sekä suolaa ja pippuria. Kattila nostetaan pois liedeltä ja koko komeus soseutetaan sauvasekoittimella. Lopuksi keittoon lisätään soija- tai kaurakermaa, tai jos näitä ei kaapista löydy, reilu loraus hyvää öljyä. Jos keitto on vielä liian sakeaa, lisätään myös vettä.

Itse lisään kerman kanssa samaan aikaan myös hieman soijajauhoja: ne tuovat keittoon mukavaa sakeutta ja proteiiniakin.

Vinkki: löysä ja hyvin soseutettu keitto maistuu retkellä, ota mukaan termospulloon!