Puistoruokailuista

Joissakin kunnissa, kuten esimerkiksi Helsingissä, on tapana että kesällä tietyissä leikkipuistoissa tarjotaan lapsille maksuton lämmin ruoka. Kiva juttu! Tai ei sittenkään. Nimittäin tarjolla on vain yksi vaihtoehto, joka lähes poikkeuksetta on lihaa sisältävä. "Kasvispäivinä" tarjolla on yleensä maitopohjaista puuroa ja mehukeittoa. Ainoa vegaaninen ruoka taitaa olla kasvishernekeitto, ja samalla se lienee ainoa kasvisruoka, jossa on proteiineja. Tästä kirjoittaa myös Hukkajukka blogissaan: http://peacemaker.homeip.net/blog .

Kirjoitin tästä puistoruokailuaiheesta ehkä kolmisen vuotta sitten Hesarin yleisönosastopalstalle luettuani uutisen, jossa kerrottiin, että Espoon puistoissa muslimilapset jäävät sianlihapäivinä ilman lämmintä ruokaa. Kirjoituksessani ehdotin, että kaikille lapsille tarjottaisiin puistoissa vain vegaaniruokaa, koska se sopii kaikille uskonnollisille ja eettisille vakaumuksille. Etuja on muitakin: vegaaniruoka ei pilaannu lämpimässäkään läheskään yhtä helposti kuin eläinperäisiä aineita sisältävä ruoka, ja koska lähes kaikki lapset syövät liian vähän kasviksia, tekisi puistovegaaniruoka hyvää lasten terveydelle. Lisäksi vegaaniruoka on ylivoimaisesti ilmastoystävällisin valinta.

Hmm, ehkä minun pitää taas kirjoittaa aiheesta Hesariin. Viimeksi kirjoitukseni julkaistiin, mutta se ei herättänyt jatkokeskustelua eikä kukaan poliitikkokaan tarttunut siihen. Siis pitänee yrittää nyt uudelleen, kun keskustelu ruoan ilmastovaikutuksista on noussut pienten piirien jutusta yleiseen keskusteluun. Joten eikun kirjoittamaan!

Gentissä kasvisruokapäivä joka viikko

Belgialainen Gentin kaupunki on minulle tuttu paikka, sillä olen käynyt kaupungissa Aseistakieltäytyjäliiton aktivistimatkalla, bussilla tietysti. Hieno kaupunki, vähän Tamperetta isompi asukasmäärältään. (Itse aktio tapahtui läheisessä Naton tukikohdassa, Gentissä asuimme.)

Nyt Gent on kunnostautunut kasvisruoan saralla julistamalla torstait kasvisruokapäiviksi. Gentin päättäjät ovat ymmärtäneet, että lihan tuotanto on huomattava kasvihuonekaasujen päästölähde. Kaupunginvaltuutettu Tom Balthazar on sanonut lihansyönnistä pidärtäytymisen olevan hyväksi sekä ilmastolle, terveydelle että makunystyröille. Juuri näinhän asia on!

Gentin ravintolat tarjoavat siis tästä lähtien torstaisin liharuokia vain vaihtoehtoisena annoksena.

Mikäköhän kaupunki Suomessa ottaisi ensimmäisenä tästä mallia?