Aliarvostettu aronia käyttöön!

Kävin taas viikonloppuna hakemassa syksyn satoa Kustavista. Omalta pihaltamme sain viittä eri sorttista omenaa, kuudes eli eräs talviomenalajike on vielä raaka. Aronian marjoja kävin hakemassa kivojen naapurin pensaista (luvan kanssa!), sillä äitini aroniapensaat Kustavissa ovat vielä niin pieniä, että sato on niukka. Nyt minulla on useita litroja noita vitamiinipommeja parvekkeellamme, pitäisi tänään illalla ehtiä perkamaan ja pakastamaan. Oli muuten aika raahaaminen, kun liikun julkisilla!

Moni jättää aronian marjat pensaisiin, sillä kaikki eivät tiedä, miten terveellisiä ja maukkaita ne ovat. Pelkältään syötyinä ne ovat hieman kuivakoita ja vaikeita niellä, ja jos marjat poimii raakoina, ne ovat vielä happamia. Kypsänä maku tuo mieleen suunnilleen pihlajanmarjan ja mustikan välimuodon, lievää happamuutta säestää makeus ja vahvahko aromi.

Minä käytän noita marjoja enimmäkseen puuroon. Siis keitän puuron ihan normaalisti, ja heitän sitten sekaan aronioita ja ehkä pienen ripauksen tummaa sokeria. Kiisselikin onnistuu. En ole vielä koskaan kokeillut hillon keittämistä, mutta siihenkin puuhaan aroniat sopivat kuulemma hyvin.

Jos aronioiden maku tuntuu oudolta, kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä muiden marjojen kanssa.

Aronioita käytetään paljon koristepensaina kaupungeissa, mutta ison tien vieressä olevista puskista marjoja ei kannata kerätä. Onhan tämä pensas hyvin kaunis varsinkin ruskavärityksessään, siksi se on koristekäytössä.

Lisää tietoa aronioista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Aroniat

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta aroniat ovat parhaimmillaan maijamehuna omenoiden kanssa.
"Kaverin äiti"

RaivoRiina kirjoitti...

Uskon sen: mietimmekin äitini kanssa, että aronioita ja omenaa voisi varmasti hyvin yhdistää. Ne kun kypsyvätkin samoihin aikoihin, syksyllä.