Vegaaninen pitsa (hiivaton ja helppo)


Mieheni tykkää kovasti pitsan tekemisestä (ja syömisestä). Koska minä välttelen hiivaa (vatsa ei tykkää), hän tekee nykyään pitsapohjan joko kokonaan ilman kohotusainetta tai sitten leivinjauheen kanssa.

Hiivaton pitsapohja:

5 dl vehnäjauhoja (osa voi olla grahamjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl (oliivi)öljyä
2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää öljy ja vesi. Kaulitse taikina leivinpaperin päälle ohueksi pohjaksi.

Pohjan päälle levitimme purkillisen tomaattipyrettä, johon oli sekoitettu hieman oliiviöljyä. Seuraavaksi lisäsimme pitsaan sipulirenkaita, hamppumakkaranpaloja ja kylmäsavustetun tofun paloja. Viimeiseksi sitten puoli purkkia valmispastakastiketta, johon oli sekoitettu hieman soijarouhetta. Päälle vielä oliivirenkaita.

Paistoimme pitsaa 225 asteisessa uunissa muistaakseni reilun vartin verran. Valmiin pitsan päälle ripottelimme vielä valkosipulimurskaa ja pitsamausteseosta (siinä on ainakin oreganoa ja basilikaa).

Toisin kuin moni luulee, hyvää pitsaa voi siis tehdä mainiosti ilman juustoa. Toki vegaanistakin juustoa voi kokeilla, mutta mielestäni se on ihan turhaa. Jotkut käyttävät oluthiivahiutaleita saadakseen aikaan juustoisen maun, mutta koska välttelen hiivaa, meillä ei oluthiivahiutaleita käytetä. Yksi vaihtoehto on sitten vielä vegaaninen juustokastikejauhe, jota saa vain erikoiskaupoista, Helsingissä ainakin Asokasta. Mutta pitsa voi siis olla tosi hyvää ilman, että se maistuu juustolta!

5 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Oon samaa mieltä, että hyvää pitsaan ei välttämättä tarvitse mitään feikkijuustoja -- riittää kun laittaa reilusti oliiviöljyä! Joskus kyllä vaikka Cheezlyn juusto on ihan hyvä lisä.

Me käytetään noita oluthiivahiutaleita tosi paljon, esim. sekoitettuna pähkinöistä tehtyyn kastikkeeseen tulee kyllä aika juustoiset fiilikset.

Tosta juustokastikejauheesta en kyllä tykkää yhtään! Mun mielestä se oli ihan mautonta. Ellei niitä sitten ole useampaa merkkiä.

Anonyymi kirjoitti...

Oma suosikkini on nykyään rucola-pizza. Perustomaattikastikkeella päällystetty pohja uuniin 250 asteeseen. Kun pizza on valmis, mozzarella päälle siivuina (vegaanit jättävät tietty pois).

Pariksi minuutiksi uuniin takaisin.

Uunista ulos. Päälle runsaasti rucolaa, jonka päälle pirskotellaan oliviiviöljyä, balsamiviinietikkaa, hyvää merisuolaa ja pippuria.

Anna kirjoitti...

Meilläkin pitsa syösään ilman juustoa. Minä sitä en söisi muutenkaan, mutta mies saattaisi syödäkin. laitan reilusti pilkottuja aurinkokuivattujatomaatteja ja niiden öljyä päälle. Hitsit, että on hyvää.

Mirka kirjoitti...

Oluthiivahiutaleet on niin hyviä!

Pitsan päälle sopii myös valkosipulinen salaattikastike, on meidän perheessä ollut kestosuosikki:)

Mirka kirjoitti...

^^ Vielä varmuudeksi: salaattikastike lisätään siis valmiin pitsan päälle.

Muistan vieläkin ensimmäisen kokemuksen kyseisestä pitsasta, kun sain ystäviemme luona Tampereella härkäpapupitsaa ja kuuman pitsan päälle valutettiin maukasta valkosipulista salaattikastiketta. Miten hyvää tuo olikaan, nam!