Juuresranskalaiset ja vegaaninen tsatsiki


RANSKALAISET

1 bataatti
1 lanttu
1 palsternakka
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
chiliä

Kuori lanttu ja palsternakka ja harjaa bataatti juuresharjalla puhtaaksi. Suikaloi veitsellä juureksista tikkuja. Kaada juurekset pellille (tästä annoksesta tuli kaksi pellillistä). Valuta juuresten päälle öljy ja ripottele maun mukaan mausteita päälle. Pyörittele juureksia jotta öljy tarttuu joka puolelle. Levitä ne lopuksi tasaisesti pellille. Paista 200 asteessa tai kiertoilmassa 175 asteessa n. puoli tuntia kunnes ranskalaiset saavat väriä. Voit myös käännellä juureksia puolivälissä paistamista.

TSATSIKI

1 prk maustamatonta soijajukurttia
1/2 iso kurkku
3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
mustapippuria

Vuoraa siivilä suodatinpusseilla ja valuta jukurttia mieluiten yön yli jääkaapissa. Raasta kurkku kuorineen, lisää siihen suola ja valuta siivilässä 5 minuuttia. Painele ylimääräinen neste kurkuista sitten pois. Hienonna valkosipuli ja sekoita se öljyn kanssa jukurttiin. Lisää lopuksi kurkut. Tarkista suolan määrä ja ripottele tsatsikiin hieman mustapippuria.

Loppuviikosta oli muuten kaksi kasvissyöntiin liittyvää mielenkiintoista uutista. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä uutisoitiin tutkimuksesta jonka mukaan kasvissyönti saattaa ehkäistä kaihia. Aiheesta lisää Duodecimin sivuilla.

Ylen uutisten mukaan viidennes 15-24-vuotiasta naisista ei syö lihaa. Määrä on noussut merkittävästi edellisista vuosista. Syinä kasvissyönnille mainitaan huoli lihantuotannon ilmastovaikutuksista ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nam Nam, hyvin maistuu myös oikeistopopulistisille lihansyöjille!
:)