Omenapiirakka


Leivoin syksyn ensimmäisen omenapiirakan, kun sain kotimaisia kirpakoita omenia äidiltäni. Reseptiä en ole keksinyt alusta asti itse, mutta olen muunnellut sen mieleisekseni, helpoksi ja silti todella maukkaaksi.


Omenapiirakka, pohja:

1,5 dl (luomu)vehnäjauhoja
1,5 dl (luomu)grahamjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl (tummaa) sokeria
0,5 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta
0,5 dl rypsiöljyä tai sulatettua kasvimargariinia
0,5 dl siirappia
1,5 dl kaurakermaa
1 dl vettä + 2 tl väkiviinaetikkaa
ripaus kanelia ja kardemummaa

Päälle:
Omenalohkoja
kanelia ja halutessasi sokeria

Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy, siirappi, kaurakerma ja veteen sekoitettu etikka (mittaa samassa mitassa ensin öljy, sitten siirappi, niin siirappi ei takerru lainkaan mittakippoon!). Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä päälle omenalohkoja ja ripottele niiden päälle runsaasti kanelia ja halutessani hieman sokeria. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes se on kypsä.

Jos haluat pellillisen piirakkaa, tee taikina puolitoista- tai kaksinkertaisena ja varaa omenia reilusti.

Omenapiiras tarjoillaan vispautuvan kauravaniljakastikkeen, soija- tai kauravaniljajäätelön tai kevyemmin vaniljasoijajogurtin kanssa. Oma suosikkini tähän tarkoitukseen on Tofulinen soijavaniljajäätelö, jossa on mukana vaniljakastikeraitoja ja todella hyvä aidon vaniljan maku (kuvassa).

PS. Sokerin lisäksi myös kanelia ja kardemummaa saa nykyään Reilun kaupan versioina, pitäisi löytyä tavallistenkin kauppojen maustehyllyistä.

3 kommenttia:

RaivoRiina kirjoitti...

Oho, nyt vasta huomasin kirjoitusvirheeni: aiemmin olin kirjoittanut piirakan pohjaan tarvittavan 1 tl vettä + 2 tl väkiviinaetikkaa, mutta vettä tarvitaan tietenkin 1 dl. Etikan määrä oli oikein alusta asti. Korjasin virheen, nyt resepti on toimiva, kannattaa kokeilla!

Jos on allerginen manteli- tai pähkinärouheelle tai haluaa vaihtelua, voi rouheen kokeilla korvata vaikkapa kookoshiutaleilla. Kauraleseitäkin voi kokeilla, tai pikakaurahiutaleita, reseptien kanssa ei yleensä ole niin justiinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana ohje, kiitos! Tais tulla syksyn paras omenapiirakka. Ihmettelin todella paljon etikkaa, mutta ei se maistunut valmiissa piirakassa. Mikä on sen merkitys?

RaivoRiina kirjoitti...

Hei, kiitos kehuista!

Etikka liittyy jotenkin kohoamiseen ja happamuuteen... en itsekään tiedä, kuka tuon etikan lisäämisen taikinaan on alun perin keksinyt, mutta ainakin sitä käyttämällä saa kuohkeita piiraita ja kakkuja aikaan.