Ihanat idut!

Erityisesti keväällä minulle tulee himo ituihin. On järisyttävää nähdä kasvun ihme konkreettisesti omassa kuivauskaapissa!

Idut ovat terveellistä ruokaa. Ne ovat täynnä vitamiineja sekä proteiinia ja esimerkiksi idätetyt pavut ovat vatsaystävällisempiä kuin keitetyt. Terveellisyyden lisäksi idättäminen säästää energiaa, kun niitä ei erikseen tarvitse valmistaa. Parasta muonaa ikinä ja samalla voi pitää ituhipin imagoa yllä!

Myynnissä on monenlaisia idätysastioita, mutta hyvin pärjää lasipurkilla ja harsollakin. Perusohjeena voidaan pitää, että siemeniä, papuja tms. ensin liotetaan lajista riippuen muutamasta tunnista 3 vuorokauteen. Sitten ne huuhdellaan, valutetaan ja jäädään odottamaan. Purkin voi laittaa astiankuivatuskaappiin hieman vinottain ja alassuin. Itujen kasvaessa niitä tulee huuhdella 2-3 kertaa vuorokaudessa. Lajikkeesta riippuen pitää malttaa odottaa joitakin päiviä. Isommat pavut vaativat kiehautuksen idätyksen jälkeen.

Tässä kahden suosikki-ituni kasvatusohjeet tarkemmin:

Sinimailanen (alfa alfa)
Liota 4-6 tuntia ja idätä 4-6 vuorokautta (valmiina idun pituus noin 1-3 cm). Huuhtele 2-3 kertaa päivässä. Lehtivihreää saadaksesi nosta purkki pariksi tunniksi aurinkoon, kun idut ovat valmiita. Säilytä valmiit idut jääkaapissa ja huuhtele niitä säännöllisesti.

Mung-papu

Liota 12-15 tuntia vedenkeittimestä kaadetulla kuumalla vedellä. Idätysaika on noin 2 vuorokautta ja valmiit idut ovat 1-3 cm pitkiä. Idätyksen aikana huuhdellaan 2-3 kertaa vuorokaudessa. Nämä idut säilyvät jääkaapissa 2-3 vuorokautta, kannattaa huuhdella välillä ja ennen syömistä.

Ei kommentteja: