Uudet perunat kuppisoosilla ja tillikastikkeella



Päivän Helsingin Sanomissa oli juttu kasvismakkaroiden vertailusta sekä uusista potuista. Lukemisen jälkeen piti lähteä kauppaan ostamaan Poutun kasvisgrillereitä, uusia perunoita, tilliä ja kevätsipulia. Jutussa kerrottiin tornionjokilaaksolaisten kastavan uudet potut kuppisoosiin, eli ihan vain voin ja sipulihakkeluksen sekoitukseen, ja tätä yksinkertaista ideaa piti kokeilla.

Kuppisoosiperunat

uusia perunoita
laktoositonta Keiju-margariinia
pieneksi hakattua (kevät)sipulia
ripaus suolaa

Sulata margariinia haluttu määrä pienessä kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa, käännä levy pois päältä ja anna hautua jälkilämmössä. Dippaa perunoita soossiin.


Tillikastike

ruokaöljyä tai laktoositonta Keijua
vehnäjauhoja
valkopippuria
muskottipähkinää
suolaa
soijamaitoa
(silkentofua)
tuoretta tilliä nippu

Tee valkokastike, eli kuumenna kattilan pohjalla öljyä sellainen määrä, että se juuri ja juuri peittää pohjan. Lisää pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoita hyvin vispilällä. Lisää pian perään soijamaitoa (tai esim. kauramaitoa) ja ripaus valkopippuria, muskottia ja suolaa. Jos haluat kastikkeesta kevyempää ja proteiinipitoisempaa, lisää joukkoon paketti pehmeää (silken) tofua ja sekoita sauvasekoittimella nopeasti hienoksi. Lisää tarvittaessa soijamaitoa halutun kastikkeen paksuuden mukaan. Käännä levy pois päältä ja silppua joukkoon nippu tilliä. Lisää suolaa tai muita mausteita maun mukaan ja tarjoa uusien perunoiden kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä! Tiedostavat naiset hei! Mihin on jääny suomalainen villikala teidän lautasiltanne? Tofu soija tofu soija... iiks! :(

Laura kirjoitti...

Villikala ainakin mun osalta jää ihan suosiolla uiskentelemaan sinne järveen tai mereen :) Jos kalaa söisin, olisivat ne tietenkin tervetulleita lautaselle. Pavut (myös soija) ovat eettiseltä ja ekologiselta kannalta mainio vaihtoehto, mutta toki kokkailussa voisi hyödyntää vielä enemmän esimerkiksi kotimaista härkäpapua tai sitten hernettä.