Leivotaan teeleipiä!

Uunin lämmittäminen vie paljon sähköä. Olenkin ottanut sellaisen tavan, että jos teen uuniruokaa, leivon samalla teeleipiä. Jauhot ovat edullisia, joten omatekoinen leipä tulee halvaksi varsinkin, jos uunia ei lämmitetä vain leipomisen takia. Omatekoinen leipä on sitä paitsi todella herkullista!

Tiesitkö, että nyt niin muodikkaat esipaistetut patongit tuodaan Suomeen yleensä Ranskasta saakka, ja vieläpä pakasteena! On siis paljon ekologisempaa leipoa leipää itse kotimaisista luomujauhoista kuin ostaa esipaistettuja leipiä ja paistaa ne kotiuunissa. Samalla säästyy rahaa. Teeleipien leipominen on kaiken lisäksi hyvin nopeaa.

Teeleivät ovat parhaimmillaan heti leipomisen jälkeen, joten ne sopivat päivällisen lisukkeeksi. Mutta maistuvat ne hyvältä vielä iltapalallakin, mikäli leipiä jää yli.


Porkkanateeleivät

1 isohko porkkana
2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
4 dl hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja tms.
1 tl leivinjauhetta
(1 rkl pellavansiemeniä)
loraus öljyä tai sulatettua kasvimargariinia (noin 30 g)
1/2 tl suolaa
loraus siirappia
(aniksensiemeniä)

Pese porkkana ja raasta se hienoksi. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sitten porkkanaraaste, maito, öljy tai margariini ja siirappi. Sekoita vain kevyesti esimerkiksi puuhaarukalla, älä vaivaa taikinaa. Muotoile taikinasta 4 pyöreää ja litteähköä teeleipää leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista teeleipiä 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.


Kauraleipäset

3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
loraus öljyä tai sulatettua margariinia (noin 30 g)
(soijajuustoraastetta)

Valmista kuten edellä.


Mikäli haluat paistaa kaksi pellillistä teeleipiä (8 kpl), tee taikina kaksinkertaisena.

Ei kommentteja: