Ruoka ei kuulu roskiin

Blogissamme tullaan julkaisemaan reseptien lisäksi myös esimerkiksi ruokapoliittisia pohdintoja. Aloitan laittamalla tänne Helsingin Sanomissa 11.1.2008 julkaistun yleisönosastokirjoitukseni, joka käsittelee ruoan roskiin heittämistä. (Hesarissa otsikoksi oli vaihdettu "laitoskeittiöt haaskaavat ruokaa turhaan".)


Ruoka ei kuulu roskiin

Haluan kiittää Helsingin Sanomia jäteruokaa käsittelevästä kirjoituksesta (9.1.). Siinä todettiin: "Hukkaan menevä ruoka rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaus." On järkyttävää, miten piittaamattomasti monet ihmiset suhtautuvat ruokaan ja jätteiden lajitteluun! En ole koskaan heittänyt ruokaa roskiin – minulla ei ole siihen varaa, ja kunnioituksesta ruokaa kohtaan en niin tekisi, vaikka varaa olisikin. Lajittelen myös tarkkaan vähäiset biojätteeni.

Kirjoituksen ohessa annettiin vinkkejä siitä, miten voi välttää ruoan roskikseen heittämistä. Eräs vinkki oli kuitenkin unohtunut listasta, nimittäin kasviperäisen ruoan suosiminen. Esimerkiksi soijarouhe säilyy vuosia kuivakaapissa, kun taas jauheliha vaatii kylmäsäilytyksen ja siltikin pilaantuu nopeasti. Monet soija- ja kaurapohjaiset maidot ja kermat säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä ja avattuinakin jääkaapissa selvästi pidempään kuin lehmänmaitopohjaiset tuotteet. Listaa voisi jatkaa pitkään.

Kirjoituksessa ei myöskään puututtu siihen ruoan roskikseen heittämiseen, joka tapahtuu julkisella sektorilla. Ruokaa heitetään valtavat määrät roskiin esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Päiväkodissa aikoinaan työskennellyt sukulaiseni kertoi, että sääntöjen mukaan ylijäämäruokaa ei saanut ottaa mukaan, vaan se oli heitettävä roskiin. Onneksi sukulaisellani oli sen verran anarkistihenkeä, ettei hän tätä sääntöä noudattanut. Valitettavasti tarvittava anarkistihenki puuttuu suurimmalta osalta ihmisiä.

Ruoan haaskaamista laitoksissa perustellaan käsittääkseni sillä, että ruoan toimittaja on vastuussa ruoasta ja hygieenisyyden vuoksi kerran jäähtynyt ruoka on heitettävä roskiin. Mielestäni maalaisjärjen käytön pitäisi kuitenkin olla sallittua! Toinen syy on varmasti kateus. Jos hoitoalalla työskentelevä saisikin joskus mukaansa hieman roskiin menevää ruokaa, miten se on keneltäkään pois?

Sama koskee kauppoja. Kaupan pienipalkkainen kassa ei saa missään nimessä ottaa roskiin meneviä tuotteita itselleen. Tämä johtaa siihen, että kaupan työntekijän ainoaksi järkeväksi mahdollisuudeksi jää laittaa syömäkelpoiset ruoat nätisti pahvilaatikkoon kaupan roskikseen. Hän voi sitten itse hakea laatikon iltavuoron päätyttyä tai jättää saaliin dyykkaajille. Valitettavasti tämä taktiikka ei toimi isojen kauppojen jätepuristimien kanssa. Myös kauppojen roskisten lukitseminen on valitettavasti yleistynyt.

Riina Simonen

Ei kommentteja: