Yllin kyllin -keittokirja

Olen unohtanut mainostaa täällä kesän parasta keittokirjauutuutta! Se on nimittäin Inna Somersalon teos Yllin kyllin. Herkkuja isolle ja pienelle joukolle. (Multikustannus).

Kirjan kaikki reseptit ovat vegaanisia, ja erikoisen hyvää tässä teoksessa on se, että kaikki reseptit on mitoitettu sekä neljälle, kahdellekymmenelle että sadalle hengelle. Kirjasta on siis apua suurempien joukkojen muonitusta suunniteltaessa, ja toivonkin kovasti, että se löytäisi tiensä suurtalouskeittiöihin. Jostain kumman syystä vielä 2000-luvullakaan suurimmassa osassa suurtalouskeittiöistä ei osata laittaa kelvollista kasvisruokaa, vaikka niissä työskentelevät ovat ruoka-alan ammattilaisia. Liekö kyse asenteista, ammattitaidottomuudesta vai mistä, se ei ole minulle koskaan selvinnyt.

Suuria joukkoja muonitettaessa kannattaisi muutenkin tarjota kaikille vain vegaaniruokaa, sillä se sopii periaatteessa kaikille: eri uskontojen edustajille, maito- ja muna-allergisille, laktoosi-intolerantikoille... Lisäetuna on se, että vegaaniruoka säilyy hyvin leiriolosuhteissakin. Esimerkiksi Vasemmistonuorten kursseilla ja leireillä onkin jo vuosikausia tarjottu kaikille vegaaniruokaa. Ruoka on saanut kiitosta, sillä kokkeina toimivat yleensä vegaanit, ja vegaanithan ovat parhaita kokkeja :)

Mutta takaisin itse asiaan: Somersalon kirjassa on laajasti erilaisia reseptejä, joista jokainen löytää itselleen mieluisia kokeiltavia. Kirjan voi ostaa paitsi kirjakaupoista, myös esimerkiksi Vegaaniliitolta tai eläinoikeusjärjestöiltä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ja minulta ilmestyy maaliskuussa 2010 Hellaton kokki: raakaravintoa kasviksista! (Sama kustantaja, jonka nimi on nykyään Kustannusosakeyhtiö Moreeni)Toistasataa raakaravinnon ja elävän ravinnon reseptiä ja teoriaosuus. Yli 260 sivua... Voi kun olet oikeassa siinä, että jos porukoille tehtäis vegaaniruokaa, niin kaikki voisivat syödä sitä: on täyttävää ja ravintoaineita riittävästi! Tarkoitan nyt varsinkin niitä, jotka eivät vaadi eläinkudoksia ruokaansa. Ja hämmästyneen iloinen olen, että teidän kokoontumisissa tarjotaan vegaanisapuskaa.
T. raakaravintoavalmentaja Mea Salo