Helppo soijakasviskastike

Vaikka tänään onkin sunnuntai, tein helppoa "arkikastiketta" perunoiden kaveriksi. Kuvaa en ottanut, sillä kastike ei ole kummoisen näköistä, vaikka maku onkin hyvä. Mikä parasta, tämän kastikkeen tekee todella nopeasti!

2 dl soijarouhetta (tai minun tyyliini puolet korvataan härkäpapurouheella)
2 porkkanaa
(pala paprikaa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl kaurakermaa
hieman öljyä
ripaus mustapippuria
jotakin yrttimaustetta (tänään käytin basilikaa)
suolaa

Laita soijarouhe pieneen kippoon ja lisää vettä sen verran, että vesi suunnilleen imeytyy rouheeseen. Soijarouheen turvotessa kuumenna kasarissa tilkka öljyä ja pilko kaikki kasvikset. Kääntele kasvispaloja tai -suikaleita jonkin aikaa kuumassa öljyssä ja laita sitten kasarin kansi päälle ja levyä pienemmälle. Anna kasvisten pehmetä pari minuuttia. Lisää turvotettu soijarouhe ja jatka kypsentämistä jokusen minuutin ajan. Lopuksi lisää kaurakerma ja vettä sen mukaan, miten sakeaa haluat kastikkeen olevan. Äläkä unohda mausteita: lisää ripaus mustapippuria, jotakin yrttimaustetta ja suolaa (tai halutessasi soijakastiketta) ja hauduta kastiketta vielä hetken ajan.

Tarjoile perunoiden tai vaikkapa keitetyn ohran tai hirssin kera. Lisukkeeksi salaattia, juuresraastetta tai erittäin terveellistä hapankaalia, sillä joka aterialla on hyvä syödä ainakin jonkin verran raakaravintoa.

2 kommenttia:

Veli-Matti Lahnala kirjoitti...

Wou, superhyvää juttua!
Raakaravintoa ja hapankaalia, chiliä ja paprikaa...wou. Hyvä on resepti!

Yhteen seikkaan puutun kuitenkin,
monet kasvissyöjät nimittäin pitää soijaa superhyvänä terveysruokana joka "korvaa lihan" hyvin, koska siinä on lähes täydellinen aminohappokoostumut (mm kaikki 8 välttämätöntä mikä on kasviksissa harvinaisempaa) ja sitä varmaan suositellaankin mm. proteiininlähteeksi.
Kannattaa googlata, onko se sittenkään hyväksi, tässä en mene tarkkoihin yksityiskohtiin. Soija on GM-ruokaa, estää hivenaineiden ja proteiinin imeytymisen, lisää estrogeenin määrää vaaralliselle tasolle jne.
Nuo siis koskee ei-fermentoituja soijatuotteita, mitä soijarouhekin on. Ks. esim. http://www.youtube.com/watch?v=RjZs0DGW1Jk

RaivoRiina kirjoitti...

Hei,

eläinten rehuksi menevä soija on yleensä geenimuunneltua, ihmisravinnoksi myytävä soija taas yleensä ei sitä ole.

Soijasta on kiistelty pitkään, mutta ylivoimaisesti suurin osa tutkijoista ja ravitsemusasiantuntijoista on sitä mieltä, että soija todella on terveysruokaa. Jotta soija vaikuttaisi haitallisesti ihmisen hormonitoimintaan, olisi soijaa syötävä monta kiloa päivässä, joten riski on äärimmäisen teoreettinen. Tästä aiheesta on kirjoittanut esimerkiksi veljeni Tuukka blogiinsa "Harhaluuloja ilmastonmuutoksesta" (en nyt muista linkkiä, löytyy googlettamalla).

On kuitenkin selvää, ettei mitään ruoka-ainetta ole hyvä syödä liikaa, ettei ruokavalio muodostu yksipuoliseksi. Siksi suosinkin itse esimerkiksi härkäpapurouhetta, joka on kotimaista luomutuotantoa. Mutta pelkkää härkäpapurouhetta käytettäessä ruoista tulee ikävän harmaita ja usein myös jauhoisia, ja koska soijarouheen saatavuus on paljon parempi tavalliselle kuluttajalle, suosin sitä resepteissäni.

Soijan syöminen on joka tapauksessa huomattavasti ekologisempaa, eettisempää ja terveellisempää kuin eläintuotteiden syöminen.