Myrkkyjä ruoassamme

Tiesittekö, että ruoassamme on kemikaaleja enemmän kuin koskaan? Sain erään sähköpostilistan kautta seuraavanlaista tietoa:

Tuoreen tutkimuksen mukaan eurooppalainen ruoka sisältää enemmän kasvinsuojeluainejäämiä (lue kemikaaleja) kuin koskaan aikaisemmin. Syömme tahtomattamme ja tietämättämme jo 354 erilaista kasvinsuojeluainetta. Tutkimustulokset julkisti PAN Europe(Pesticide Action Network).

Euroopan alueella myytävistä hedelmistä, vihanneksista ja aamiaismuroista(!) jo lähes puolet sisältää kasvinsuojeluaineita. määrä on huomattavasti korkeampi kuin vain 5 vuotta aikaisemmin.

Yleisimmistä ravintoketjussa tavattavista kasvinsuojeluaineista viisi on luokiteltu karsinogeeneiksi, mutageeneiksi tai hormonihäiritsijöiksi.

Kemikaalinhuuruiset tulokset saatiin vain muutamaa päivää ennen EU:ssa valmisteltavaa uutta kasvinsuojeluainelainsäädäntöä (joka mm. sisälsi ehdotuksen haitallisimpien kemikaalien eliminoimisesta ruoantuotannossa), mutta tulokset eivät melko varmasti päätöksentekoa hetkauta: kasvinsuojeluaineteollisuus on suuri bisnes, joka ainakin toistaiseksi polkee tämän kaltaiset tutkimustulokset jalkoihinsa.

Kun puhutaan Euroopasta, on Suomi mukana laskuissa: mielikuva suomalaisen ruoan puhtaudesta on myytti. Tietenkin kotimaista pitää suosia maantieteellisestä ja työllistävästä näkökulmasta.

Luomua kannattaa siis suosia paitsi siksi, että se on ympäristön kannalta paras tapa tuottaa ruokaa, myös siksi, että valitsemalla luomua mahdollisimman usein voi vähentää altistumistaan erilaisille kemikaaleille.

Kiitos infoa lähettäneelle henkilölle, jos satut tähän blogiin eksymään :)

PS. Äänestäthän ehdokasta, joka ajaa lähiluomukasvisruokaa kaikkiin julkisiin laitoksiin!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juttu taitaa olla Kemikaalicocktailista alunperin, sinne voi siis suunnata kiitoksen tiedon tuonnista julkisuuteen :)

http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/10/tuoreen-tutkimuksen-mukaan-ruoka-sislt.html