GMO-kinkkua vai dioksiinipossua?

Miten teillä vietetään joulua? Nautitaanko teillä kotimaista geenimuunnellulla rehulla kasvatettua kinkkua vai kentien irlantilaista dioksiinipossua? Vai tarjoillaanko teillä hullunlehmän taudilla höystettyjä naudanlihapyöryköitä vai amerikkalaiseen tapaan lintuinfluenssalla ryyditettyä kalkkunaa? Eurooppalainen ruuantuottaja tarjoilee monia vaihtoehtoja.

Onneksi meidän perheessä on jo vuosikaudet pitäydytty kasvisruuassa. Jouluisin meillä nautitaan luomuvehnäjauhoista itsevalmistettua seitania, kikherneistä valmistettuja falafel-pyöryköitä, geenivapaasta soijasta valmistettuja tofupihvejä, kotimaisia herneitä, tulista punaista linssikeittoa.. Myös pateet ja pyörykät on helppo valmistaa linsseistä ja herneistä. Vaihtoehtoja on lukemattomia, suosittelen!

YLEn uutinen geenimuunnellulla rehulla tuotetuista joulukinkuista.
YLEn uutinen irlantilaisesta dioksiinipossusta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai geenivapaata soijaa ole olemassakaan?

RaivoRiina kirjoitti...

Kyllä on! Nimittäin luomusoija, jota esimerkiksi Alpro käyttää. Samoin kotimaiset Oy Soya Ab:n tofut tehdään luomusoijasta.

Rehuksi käytettävä soija on tosiaan yleensä geenimuunneltua, mutta ihmisravinnoksi käytettävä soija ei ole.

Mutta geenimuuntelu kyllä uhkaa muuta soijantuotantoa, ja siksi se pitäisikin kieltää kokonaan.

Anonyymi kirjoitti...

On luomusoijassakin geenejä, ne eivät vaan ole muunneltuja :-)

Tai sitten olen täysin unohtanut biologiantuntien opit...

RaivoRiina kirjoitti...

luulin että kyse oli geenimuunteluvapaasta... pitäisi lukea paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Kinkkua tms. lihaa yleensä tuurasi sieni- ym. herkkujen lisäksi loistava tofu-seesam-appelsiini-soijaviritys, mmmmm. En ole koskaan pitänyt kinkusta (en silloinkaan, kun söin lihaa enemmän...). Kyllä tämä voitti minkä tahansa sikasen ,D