Suolapalaa pikkujouluihin

Olen menossa illalla pikkujouluihin. Päätin leipoa viemisiksi jotakin suolaista, mutta koska tavalliset pasteijataikinat ovat hirveän rasvaisia ja pakasteina melko epäekologisiakin (moni Myllyn Paras -taikina on kyllä vegaaninen!), päädyin tekemään kukkostyyppisiä pikkupiiraita. Ja kun tekee taikinan itse, voi käyttää luomujauhoja. Olkoon nimenä sitten vaikka...

Jouluiset punajuurikukkoset

taikina:
2,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
3 dl riihiruisjauhoja (tavallisetkin karkeat ruisjauhot ok)
2 dl grahamvehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
(ruisjauhoja kaulintaan)

täyte:
3 punajuurta (tai koon mukaan)
1 porkkana
1 pieni sipuli
öljyä
hieman soijarouhetta ja/tai härkäpapurouhetta
vettä
inkivääriä
kanelia
neilikkaa
curryä
siirappia
suolaa

Aloita täytteestä: kuori ja pilko punajuuret, porkkana ja sipuli. Vokkaa niitä hetken aikaa öljyssä kasarissa jouluisten mausteiden kanssa. Lisää sitten hieman soija- tai härkäpapurouhetta (tai molempia), loraus vettä, siirappia ja hiven suolaa. Laita kansi päälle ja hauduttele täyte kypsäksi (kasvikset saavat olla hieman al dente). Jos nestettä on liikaa, anna kattilan olla lopuksi hetki ilman kantta.

Sillä välin kun täyte hautuu, valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sitten öljy ja vesi. Sekoita ensin vaikka puuhaarukalla, sitten käsin. Muotoile taikinasta pötkylä: jos taikina on tahmeaa, käytä apuna ruisjauhoja. Jaa pötkylä 16 osaan, pyöritä palloiksi ja kaulitse ohuiksi soikioiksi. Kaulitseminen käy helposti esimerkiksi puhtaan vahakankaan päällä, en tarvinnut edes jauhoja avuksi. Laita jokaisen soikion toiselle puolelle pari rkl täytettä, käännä toinen puoli kanneksi ja rypytä reunat yhteen. Jos haluat varmistaa reunojen kiinnipysymisen, tee rypytys kylmään veteen kostutetuin sormin.

Muista jossain välissä laittaa uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paista kukkoset kahdessa erässä (eivät mahdu kerralla yhdelle pellille), paistoaika on moin 20 minuuttia. Valmiit kukkoset voi voidella öljyllä tai margariinisulalla. Tarjoile jäähtyneenä, ettei täyte polta suuta.


PS. Hyviä, makeita vegaanisia pikkujoulunaposteltavia ovat esimerkiksi joulutortut (Myllyn Paras torttutaikinasta), Fazerin Vihreät kuulat, Wienernougat, monet reilun kaupan suklaat, kuivatut hedelmät (ja pähkinät), itse tehdyt jouluiset karkit... laitan tänne vielä joskus karkkireseptejä! Ja tietty jouluiset kakut vegaanisesti tehtyinä.

Ei kommentteja: