Lama ja ruokailutottumukset

Suomessa on nyt taloudellinen taantuma, tai ainakin sellainen on tulossa. Tutkijat tutkivat ja muut arvuuttelevat, miten se vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. Mielenkiinto kohdistuu myös syömiseen. Luin juuri pari uutista aiheesta, ja niiden mukaan autoilun vähentyessä lähikaupat voittavat (mikä on hienoa) ja voittajia ovat myös halvat laatikkomarketit (mikä ei ole hienoa).

Toisaalta eettisyys on edelleen nousussa, ja eettiseen kuluttamiseen orientoituneet ihmiset eivät helpolla tingi esim. luomusta ja Reilun kaupan tuotteista, vaikka tulot vähenisivätkin. Toki tulojen dramaattisesti laskiessa eettisyydestäkin saatetaan joustaa.

Hyvää laman torjuntaa on tietysti ostaa laadukasta kotimaista luomuruokaa. Luomujuurekset, perunat, sipuli, kaali, herneet yms. ovat kuitenkin edullisempia kuin monet ulkomailta tuodut tehotuotetut kasvikset, joten menot eivät näin valittaessa edes lisäänny.

Minä suosin nimenomaan lähiluomuruokaa, ja toisaalta myös Reiluja tuotteita, koska en kuitenkaan malta olla ostamatta esim. banaananeja näin talvella, kun kotimaisia hedelmiä ei ole saatavilla ja pakastimessamme on liian vähän marjoja: mustikkavuosi oli surkea ja puolukkaankaan en päässyt. Kaupassa kotimaiset marjat ovat hintavia, joten niitä ei tule hirveästi ostettua ja marjat ovat hieman epäkätevä pikavälipala sellaisenaan.

Myöskään ravintoloissa syömistä ei kannata tyystin lopettaa, sillä joukkoruokailu on yleensä melko ekologista, jos vielä valitsee kasvisruokia. Ravintola-ala nimittäin työllistää paljon ihmisiä. Omalta osaltani ravintolaruokailu on juuri nyt melko mahdotonta, kun olen kolmiviikkoisen vauvan äiti.

Loppuun vielä mainos: Löysin ihania uusia Reilun kaupan tuotteita, nimittäin Pirkka-spelttikeksit. Niitä on saatavilla kolmea eri makua: appelsiini-suklaa, parapähkinä ja kahvi. Myös jälkimmäisissä on suklaista makua kaakaojauheen ansiosta. Kekseissä on speltin lisäksi mm. terveellistä kvinoaa. Ehdin jo maistaa applesiini-suklaa-keksejä, ja ne ovat taivaallisen hyviä! Harmi kyllä, valmistusmaa ei ole Suomi vaan Saksa. Keksit ovat tietysti vegaanisia, en minä niitä muuten maistelisi.

Oli miten oli, eettisestä, terveellisestä ja laadukkasta ruoasta ei kannata tinkiä!

Ei kommentteja: