Seitan-kinkku on kunkku



Joulun alla facebookissa perustettiin uusi ryhmä "Syön vain seitankinkkua jouluna". Ryhmään liittyi heti ihmisiä ympäri Suomea. Uusi ryhmä innoitti myös monia kokeilemaan ensimmäistä kertaa eläissään tekemään seitania.

Itse en ole koskaan kokeillut valmistaa seitania. Sen sijaan olen syönyt siitä erilaisia variaatioita vuosien varrella. Niin kaupasta ostettuja kuin mieheni tekemiä. Poikani joulujuhlissa koulun rehtori hehkutti traditioiden merkityksestä perheissä joulun aikaan. Näihin perinteisiin kuuluu kuulemma kinkun tai kalkkunan paisto. No, meillä kasvissyöjillä tuo traditio on seitankinkun valmistus. Vanhempi poikamme vaati jo joulukuun alussa, että "isän on sitten varmasti tehtävä sitä ihanaa seitankinkkua jouluksi!"

Tässä kuva ja resepti joulun 2008 seitankinkustamme.


Seitan-kinkku a la Mikki

Seitanin ainekset:
Erikoisvehnäjauhoja (enemmän gluteiinia)
Iso astia missä voi leipoa/pestä tärkkelys pois.

Tee taikina:
2kg vehnäjauhoja
3-5dl kylmää vettä

Vaivaa aineet taikinaksi.
Tee taikinapallo isoon astiaan, peitä taikina kylmällä vedellä.
Anna seistä 15 minuuttia.
Vaihda vesi kuumaan (niin kuuma, että kuitenkin kädet kestää vaivata taikinaa)
Vaivaa taikina läpikotaisin. n. 5 min.
Vaihda vesi kylmään.
Vaivaa taikina läpikotaisin. n. 5 min.
Tee kuuma/kylmävesikäsittely vuoronperään kunnes vesi on kirkasta.

Valuta möykky. Nyt voit vaivata mausteita möykyn sisään. Suolaa, pippuria, paprikaa, vaikka grillimaustetta.. Vaivaa mausteet kunnolla taikinan sisään. Mitä hartaammin vaivaat sitä maukkaampi seitanista tulee.

Laita isoon kattilaan vettä ja mausteita.
Mikin mausteet:
- pari laakerinlehteä
- 10 maustepippuria
- soijakastiketta
- säilykepunajuurien lientä (tuo väriä ja makeutta)
- suolaa
Laita mukaan myös porkanaa pilkottuina, sipulia ja valkosipulin kynsiä.

Keitä seitania maustevedessä n. 45 - 60 min.
Nyt on seitan valmis.

Kinkkukastikkeen voi tehdä marinadiliemessä olleista vihanneksista (porkkanat, sipulit ja valkosipulit). Soseuta vihannekset sauvasekoittimella, lisää mukaan marinadilientä (1dl)
Kaada liemi paistipannulle, myös kattila käy.
Lisää kaurakermaa (2dl), sinappia (maun mukaan esim 2 rkl) ja luumuhilloaa (0,5-1dl. Laita ensin vähän ja lisää jos vaatii makeutta). Mukaan maustepippureita ja suolaa. Kokonaisia sipuleita, tomaatteja, porkkanapaloja ja valkosipulin kynsiä.

Ota iso, korkea vuoka ja voitele se oliiviöljyllä, öljyä saa jäädä reilusti pohjalle.
Laita marinadissa keitetty seitan keskelle vuokaa, ympärille vihannekset. Peitä koko hoito kastikkeella. Anna hautua uunissa n. 200-asteen lämmössä ainakin tunnin. Käännä kinkku välillä, jotta se ei pala.

Seuraavan kerran seitania vaivattaneen pääsiäiseksi. Silloin kyytipoikana toiminee minttuzazliki.

Lisäys:
- Elinalla on helpompi resepti omassa ruokablogissa, resepti vaikuttaa maukkaalta.
Pitää metsästää gluteiini- ja gramjauhoja seuraavaksi jouluksi:
http://www.chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/

Ja Faunalla on oma valmis kinkkuainespussi, sitä saa mm. Ekolosta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Teen itse seitanin aina gluteenijauhoista. Niitä käyttämällä pääsee huomattavasti vähemmällä vaivalla, ja lopputuloksesta tulee aina onnistunut.