Epäterveellistä mainostetaan eniten

Hesarissa 2.2. oli pikku-uutinen, joka kertoo tuoreesta brittitutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan paljon sokeria, runsaasti rasvaa ja vähän kuituja sisältäviä ruokia mainostetaan aikakauslehdistössä kaikkein eniten. Onkin ristiriitaista, että mainokset kehottavat syömään juuri päinvastaista ruokaa kuin mikä olisi hyväksi terveydelle.

Tämän huomaa myös Suomessa. Kaikissa medioissa mainostetaan eniten juuri epäterveellisiä ruokia. Eikä siinä vielä mitään, mutta sama koskee epäeettisiä tuotteita. Oletteko nähneet kauppojen mainostavan päivän tai viikon tarjouksena esimerkiksi lihaa ja maitoa korvaavia kasviperäisiä tuotteita? Tai että luomutuotteet olisivat tarjouksessa? Että Reilun kaupan kahvi olisi hyvässä tarjouksessa ns. sisäänheittotuotteena?

Kasvikunnan tuotteista tarjouksessa ovat yleensä lähinnä tavalliset appelsiinit ja kesällä ehkä tomaatit ja kurkut. Ja esimerkiksi superepäterveelliset limsat... Sen sijaan mitä erilaisimmat lihatuotteet ovat jatkuvasti tarjouksessa ja sama koskee myös esimerkiksi (häkki)kananmunia.

Minusta tuntuu, että eettisistä tuotteista ei edes haluta tehdä peruskulutustuotteita, vaan niistä revitään suuremmat katteet ja ne halutaan pitää marginaalisessa asemassa, erikoistuotteina. Tämä on väärin, sillä ruoka on Suomessa muutenkin kallista.

Olen kovasti ihmetellyt sitäkin, että miksi tummat mannasuurimot maksavat tuplasti sen mitä valkoiset mannasuurimot? Valkoisistahan on poistettu kuidut ja ravintoaineet, joten ne ovat melko tyhjä energiaa. Tummien valmistuksen luulisi olevan jopa helpompaa, kun vilja jauhetaan kokonaisena. Tumman mannapuuron makuun pästyään ei enää pidä valkoisesta mannapuurosta, se on pelkkää mautonta höttöä.

Tarvitaan poliittisia ohjauskeinoja ja kauppiaiden vastuuta, jotta terveellinen ja eettinen ruoka olisi houkuttelevin vaihtoehto.

4 kommenttia:

Iisa kirjoitti...

Meillä täällä Oulussa on ihan paras lähikauppa, elikkäs keskustan K-kauppa. Siellä olen nähnyt luomutuotteita tarjouksessa parikin kertaa, ja olipa kaupassa vähän aikaa (ilmeisesti kokeiluna) muoviset hedelmäpussit korvattu biohajoavilla. Kaupassa myös useat luomutuotteet halvempia kuin perusmarketeissa. Tällaista toimintaa kun näkisi muuallakin.

Anonyymi kirjoitti...

Rahahan tätä maailmaa pyörittää (?), joten ei kai ketjuohjatut kauppiaat ota sitä riskiä, että tavara ei menekään kaupaksi. HK-blöötä vaan tiskit täyteen, niin kansa hyppii riemuissaan ostamaan ruotsalaista makkaraa. T: nimimerkki Veeituttaa.

Pahalapsi kirjoitti...

Tuossahan se epäterveellisten elintarvikkeiden ongelma tosiaankin on.
Veikkaan että kysyntää olisi terveellisimmilläkin elintarvikkeilla, mutta mainostus kusee. Tai sitten ns. keinotekoisia tuotteita (esim. danonen 0,000001% rasvaa sokerimössöjogurtit) mainostetaan niinä terveydelle hyödyllisinä tuotteina mikä ei kyllä miun mielestä pidä paikkaansa.
Ei keinotekoinen vaihtoehto ole terveydelle se edukkain.
Toinen ongelma on tosiaan tuo hinta, kuinka moni ostaa vaikka eineksen puutteessa kasvispyöryköitä jotka maksavat 5e/ 500g kun "Liha" versioita, eli niitä sidekudoksista tehtyjä pierun hajuisia pullia saa vajaalla kahdella eurolla kilo.

Mukavaa viikon jatkoa!

RaivoRiina kirjoitti...

Insanity:

Niinpä! On ihan sairasta että rasvattomia, joko runsassokerisia tai sitten keinomakeutettuja, kenties vielä liivatteella sakeutettuja lehmänmaitojugurtteja mainostetaan terveellisinä tuotteina. Parempi syödä maustamatonta soijajogurttia, jossa on hyvää kasvirasvaa :)