Sienilasagne


lasagnelevyjä

TÄYTE 1:

n. 300 g tofua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl ruokaöljyä
3 keskikokoista sipulia
2 tl timjamia
2 tl basilikaa
1 tl valkopippuria
1 tl chilijauhetta
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
1 kasvisliemikuutio

TÄYTE 2:

n. 3-3,5 litraa tuoreita suppilovahveroita pienemmäksi silputtuna
1,5 tl suolaa

Murskaa tofu astiassa murusiksi (ei haittaa jos jää isompia paloja joukkoon) ja sekoita 2 rkl soijakastiketta joukkoon. Pilko sipuli.

Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja lisää tofu. Kun tofu on saanut hieman väriä, ota tofu pois pannulta (laita takaisin astiaan jossa murustit sen).

Kuumena 2 rkl öljyä pannulla ja lisää sipuli. Paista hetken ja lisää timjami, basilika, valkopippuri ja chili. Lisää hetken päästä tomaattipyre, tomaattimurska, sokeri ja kasvisliemikuutio. Lisää hetken päästä paistettu tofu ja anna kastikkeen hautua 10 min (tai pidempäänkin, jos aikaa riittää).

Samaan aikaan voi paistaa toisella pannulla suppilovahveroita ilman öljyä. Jos käytät valmiiksi paistettuja, esim, pakastettuja suppilovahveroita, niin noin 1 litra riittää. Jos käytät muita sieniä, niin vähempikin määrä riittää. Paita sieniä kunnes ne ovat pienentyneet ja irrottaneet nestettä. Tarkoitus ei ole paistaa niitä enempää. Ota esim. siivilän avulla irronnut neste talteen valkokastiketta varten.

VALKOKASTIKE:

vajaa 1 dl ruokaöljyä
n. 5 rkl vehnäjauhoja
n. 1 litra soijamaitoa
sienten paistamisesta jäänyt neste
1 kasvisliemikuutio
2 tl muskottijauhetta
2 tl valkopippuria
2 tl kuivattua basilikaa
(2 dl oluthiivaa)

Kuumenna öljyä katttilan pohjalla. Öljyn sijaan voi halutessaan käyttää 3 rkl margariinia (esim. laktoositon Keiju tai Flora). Lisää joukkoon vehnäjauhot kun öljy on ihan kuumaa ja sekoita klimppiseksi. Ota vispilä ja sekoita joukkoon soija- tai kauramaitoa pari desiä kerraaan, lisää aina kun seos alkaa saostua. Koska suppilovahveroiden paistamisesta irtosi paljon nestettä, kikkailin niin, että laitoin kattilan päälle siivilän ja kaadoin pannulta sienien nesteet valkokastikkeen sekaan. Lisää joukkoon mausteet. Ota kastike pois liedeltä kun se ei vaikuta enää saostuvan.

Jos käy niin, että nestettä tulee liikaa ja kastike jää löysäksi, tuote nimeltä oluthiiva (nimestään huolimatta sitä ei käytetä oluen valmistukseen vaan se on enemmänkin B-vitamiinivalmiste) voi pelastaa tilanteen, koska se saostuttaa kastiketta. Muutenkin itse lisään sitä aina lopuksi valkokastikkeeseen antamaan juustoista makua, mutta kaikki eivät siitä välitä. Vähemmän pihit voivat ostaa soijajuustoa ja raastaa sitä valkokastikkeen sekaan.

Ota esille vuoka, johon lado pohjalle ohut kerros valkokastiketta ja lasagnelevyjä. Päälle ohuesti kerroksittain täytettä 1 ja 2 ja taas valkokastiketta ja sitten taas lasagnelevyjä jne. Päällimmäiseksi tulee lasagnelevyjä ja kunnon kerros valkokastiketta.

Maun mukaan voi täytettä laittaa enemmänkin väliin, mutta itse tykkään laittaa tosi ohuesti, jotta pastaa tulee lasagneen paljon. Laita lasagne uuniin (ks. lasagnelevypakkauksesta asteet ja kellonajat). Ketsupin ystävät syökööt ketsupin kanssa, eikä minkä tahansa ketsupin, Felixin on parasta.

Ei kommentteja: