Tempeh



Tempeh on perinteinen indonesialainen soijaruoka, joka on yksi olennainen osa maailman neljänneksi suurimman kansakunnan proteiinin saantia. Tämä siellä päin arkipäiväinen, lähes kaikissa katukojuissa, ravintoloissa ja toreilla myytävä tuote ei kuitenkaan ole Suomessa kovin tunnettu. Sitä myydään vain joissain Helsingin aasialaisruokakaupoissa edulliseen parin euron hintaa 400 gramman kylmäsäilytyspakkauksissa ja hintavana luomuversiona lasipurkissa joissain luomukaupoissa. Voi vain odottaa sitä päivää, jolloin joku löytää tämänkin merkkinaraon vehnäproteiini- eli seitantuotteiden lisäksi, ja alkaa valmistaa erilaisia valmiiksi marinoituja tempehtuotteita. Sen sijaan tällä hetkellä lehdistä voi lukea rehusoijatehtaiden rakentamisesta. Ei tarvitsisi tuoda Suomeen soijaa, jalostaa se eläinten rehuksi, syöttää tehoyksiköiden eläimet, tappaa ne, jalostaa tuotteiksi ja syöttää eläimet ihmisille. Sen sijaan voisi tuoda Suomeen soijaa, jalostaa se ihmisten ruoaksi ja syöttää suoraan ihmisille. Tämä säästäisi energiaa, luonnonvaroja ja miljoonia eläimiä kärsimykseltä.

Tempeh on parhaimmillaan kunnolla marinoituna ja paistettuna. Pelkkä soijakastikkeen lisääminen riittää, mutta tässä yksi marinadi vaihtelun vuoksi:

400 g grammaa tempehiä kuutioituna
noin. 5 rkl soijakastiketta
2 tl sambal oelek -chilitahnaa tai vastaava määrä chiliä, suolaa ja murskattua valkosipulia
n. 2 rkl vaaleaa balsamicoa tai muuta etikkaa
1-5 rkl ruokaöljyä

Riittää, että tempehiä pyöritellään kastikkeessa, pitempi marinointiaika ei ole ollenkaan välttämätöntä. Itse pidän tempehin mausta jo tässä vaiheessa ennen paistamista ja maun mukaan lisään marinadiin aineita lisää.

Paista öljyssä pannulla. Voi itse valita, paljonko öljyä käyttää, mutta pintaan olisi hyvä saada väriä.

Tällä kertaa lisäsin paistetun tempen joukkoon paistettua riisiä, sipulia, valkosipulia suppilovahveroita, porkkanasuikaleita ja stir fry -kastiketta.



P.S. Soijakastiketta on monia erilaisia, toiset ovat erittäin vahvoja ja tummia ja toiset vaaleampia ja miedompia. Omat suosikkinsa löytää kokeilemalla ja eri käyttötarkoituksiin voi käyttää erilaista soijakastiketta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, padasjokelaista Tofumoon-tempeä on saatavilla Kampin Ruohonjuuressa. Terveisin, Jouni Hiltunen, Hämeenlinna