Vasemmistolinkki: Luomun kriteerit tiukemmiksi

Eläintuotannon ympärillä on viimeaikoina kohissut. Samalla on käynyt ilmi, etteivät suomalaiset ole tyytyväisiä eläinten kohteluun maatiloilla - eivät vaikka toiminta olisi säädösten mukaista. Kysymyksiä on herättänyt myös eläinsuojeluviranomaisten työskentelymahdollisuudet tarkastusten yhteydessä. Maataloustuottajat pitävät tuotantolaitoksiaan yksityisalueena, mutta kuluttajat haluaisivat tietoa eläinten oloista. Elintarvikehygienian mallimaa Suomi ei ole halunnut ulottaa läpinäkyvyyttä elintarvikeketjun alkupäähän.

Vasemmistolinkki ry vaatii, että luonnonmukaisen maataloustuotannon kriteerejä on tiukennettava. Etenkin eläintuotannossa luonnonmukaisuus on luomutuotannosta kaukana: vähän tavanomaista enemmän tilaa ja torjunta-aineeton ravinto eivät täytä eläinten tarpeita. Tuotantoeläimille on taattava lajityyppilliset elinolot, pitkistä teuraskuljetuksista on luovuttava ja teurastusolosuhteita on parannettava.

Vasemmistolinkin mielestä maataloustukia tulisi kohdentaa luomutuotantoon, kunhan kriteerit ovat kunnossa. Euroopan- tai maailmanlaajuisesti suomalainen maatalous ei voi kilpailla ruuan hinnalla, mutta luomubrändillä se on mahdollista. ”Sopiva tavoite olisi neljännes maataloustuotannosta luomua vuoteen 2020 mennessä. Tarvitaan pikaisia ja konkreettisia muutoksia maatalouspolitiikkaan”, vaatii Vasemmistolinkin puheenjohtaja Laura Koskinen.

Nykyinen maatalouspolitiikka ei ole kenenkään mieleen. Yksikkökoot ovat kasvaneet kohtuuttomiksi ja navetat, sikalat ja kanalat muistuttavat tehtaita myös luomutuotannossa. Pienemmät yksiköt, lajityypilliset elinolot eläimille ja toimiva tarkastusjärjestelmä lisäisivät hyvinvointia niin tuotantoeläimillä, maanviljelijöillä kuin kuluttajillakin. ”Ihmisten täytyy voida luottaa siihen, että luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden taustalla on oikeasti luonnonmukaista elämää”, toteaa Koskinen.

Vasemmistolinkki ry
Kannanotto 25.10.2011
www.vasemmistolinkki.fi

Ei kommentteja: