Guacamole


1 kypsä avocado
1 valkosipulin kynsi
pienen sitruunanpuolikkaan mehu
½ tl suolaa
¼ tl cayennepippuria (tai mustapippuria)
puolikas tomaatti
puolikas pieni punasipuli

Koneella tehtynä:
Laita avocadon sisus (ei siementä...), valkosipulin kynsi, sitruunamehu, suola ja pippuri astiaan ja soseuta. On makuasia, haluatko tästä aivan sosetta vai jättää sen vähän rouheammaksi. Lisää joukkoon paloiteltu punasipuli ja paloiteltu puolikas tomaatti ilman löysää sisäosaa. Soseuta hieman, avocadosta tulee nätimmän näköistä, jos tomaatti ja punasipuli jää sinne pieniksi paloiksi. Ihan mössöksi soseuttamalla guacamolen vihreä väri taittuu hieman harmaaksi.

Käsin tehtynä:
Soseuta avocado käsin haarukalla. Kun se on mössöä, purista siihen sitruunaa joukkoon ja vatkaa mössöä haarukalla. Hakkaa valkosipulin kynsi aivan pieneksi tai purista se avocadon joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria. Poista tomaatista löysät sisäosat, leikkaa tomaatista ja punasipulista hakkelusta ja sekoita guacamolen joukkoon.

Voit lisätä joukkoon tuoretta korianteria, mutta monet eivät sen mausta pidä. Aina guacamoleen ei käytetä muita vihanneksia, joten sipulin ja tomaatin voi jättää pois.

Suosittelen dippaamaan guacamoleen mitä vain vihanneksia tai syömään guacamolen salaatinkastikkeena, täytteenä wrapeissa, leivällä tai ihan vain lisäkkeenä muun ruoan ohella. Vietin keväällä pari viikkoa Meksikon Jukatanilla ja siellä ravintoloissa guacamolen kanssa tuotiin aina tortillasipsejä, eli uppopaistettuja tortillan paloja suomalaistyyppisten teollisten tacosipsien sijaan. Paitsi että ruoat olivat vähämausteisia, olisi ravintolat voineet käyttää enemmän tuoreita vihanneksia. Guacamole oli onneksi tuoretta, mutta rasvaisten maissijauholättyjen sijaan siihen olisi voinut välillä dipata joitain muuta. Matkan jälkeen pidän guacamolea edelleen meksikolaisruokien ykkösenä.

Ei kommentteja: