Letut eli räiskäleet eli ohukaiset

En tiedä kuka on keksinyt sen, että lettujen tai pullan leipomiseen tarvittaisiin kananmunia. Ne eivät ole muussakaan leipomisessa välttämättömiä, kunhan valitsee oikean reseptin, jonka ei edes tarvitse sisältää mitään erikoisia ainesosia. Kuinkahan monella on joskus jäänyt leipominen väliin, kun kaapissa ei ole ollut munia? Etenkin pullien ja lettujen suhteen riittää, että käytät mitä ohjetta ikinä oletkaan käyttänyt, mutta jätät ain munat pois.

Lettutaikina (2 isoa lettua):

2 dl soijamaitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,3 dl sokeria
¼ tl suolaa

ruokaöljyä paistamiseen

Vispilöi ainekset sekaisin. Kuumenna öljy kuumaksi paistinpannulla ja kaada puolet taikinasta keskelle pannua. Tarkista isolla lastalla onko lettu jo paistunut toiselta puolelta ja jää käännä lettu tarvittaessa kahta isoa lastaa käyttäen (jos taikinasi on ollut erityisen löysää) tai käännä lettu vaikkapa heittäen. Paista vielä toista puolta, kunnes se saa väriä.

Tällä reseptillä tulee aika vankkoja lettuja, pitsisempiä saat laittamalla hieman vähemmän vehnäjauhoja. Itse en ikinä mittaile aineksia lettuja tehdessäni. Jos ensimmäinen lettu menee pipariksi, yleensä se johtuu siitä ettei pannu ole vielä liian kuuma tai taikina on liian löysää. Siihen on sitten helppo vispata sekaan hieman lisää jauhoja.

Munattomia leivontaohjeita löytyy netistä runsaasti googlaamalla, tässä reseptejä Animalian sivuilta:
Suolaiset leivonnaiset
Jälkiruoat

Alla seitsemänvuotiaan tyylinäyte luiroista letuista.



Ei kommentteja: