Hernekeittotorstai käyttöön


Elämää voisi helpottaa, jos päättäisi tekevänsä joka torstai hernekeittoa. Silloin ei tarvitsisi miettiä mitä tekisi ruoaksi ja sitä on helppo ja halpa valmistaa. Siitä kiittäisi myös luonto, koska hernekeitto on ekologista proteiinipitoista ruokaa. Kaikki sen ainesosat voi helposti tuottaa Suomessa ja ne ovat vieläpä koko talven säilyviä.

Siitä olen ällikällä lyöty, että joidenkin ihmisten mielestä hernekeitto taitaa olla liharuoka. Kuulin joskus, että joku oli ihmetellyt kasvisruoanjakotilaisuudessa, että miten teillä voi olla hernekeittoa, kun siinähän on lihaa. Minulle taas ei tule mieleenkään tämä, joten saattaisin helposti vahingossa ostaa kaupasta lihaa sisältävän hernekeittopurkin, koska unohtaisin, että hernekeittoon jostain syystä yleensä tungetaan hippusellinen sian pyllyä.

Hernekeittoainekseni:
  • kuivattuja herneitä
  • pari sipulia
  • muutama valkosipulin kynsi
  • pari porkkanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • paljon kuivattuja yrttejä, kuten meiramia, oreganoa, provencesekoitusta yms.
  • halutessaan soijarouhetta
  • tarjolle sinappia
Liotan herneet yön yli. Kun keitän niitä, paistan sillä aikaa pilkotut sipuli ja porkkana pannulla. Jos käytän soijarouhetta, laitan sen joukkoon vähän vettä ja soijakastiketta, odotan pari minuuttia ja lisään ne pannulle paistumaan. En yleensä koskaan käytä lämpimissä ruoissa sipulia tai soijarouhetta paistamattomana. Sipuli voi olla liian väkevää raakana lisättynä ja soijarouhe taas vetistä.

Vaihtelua hernekeittotorstaihin saa esim.:
  • vaihtelemalla yrttejä ja niiden määrää
  • laittamalla joukkoon soijarouhetta, soijapaloja tai vaikkapa kasvismakkaraa
  • käyttämällä valkosipulia enemmän tai vähemmän
  • soseuttamalla keiton sauvasekoittimella
  • käyttämällä porkkanan kanssa tai sijaan muita vihanneksia, kuten lanttua tai perunaa 
  • käyttämällä erilaisia sipuleita
  • käyttämällä välillä keltaisia herneitä

Ei kommentteja: