Nälkä metsän keskellä

Kasvissyöjän ei tarvitse lihansyöjää suuremmalla syyllä pystyttää ikkunalaudalle tomaattitarhaa tai rientää metsään keräilemään satoa. Ruoat voi ostaa täysjalosteina pakastealtaasta jos siltä tuntuu. Mutta jos on altis saamaan mielihyvää siitä, että on alusta asti väkertänyt ateriansa, niin suosittelen kenelle vain niityille kirmaamista keväisten versojen perään. Tai jos tuntuu hyvältä idealta syödä jotain, mitä ei ole pakattu ja kuljetettu. Tai kuten tässä tapauksessa: tuoreet ainekset ovat lopussa, kauppa 36 kilometrin päässä eikä kaupunkiin kannata lähteä kuin vasta kun on muutakin asiaa sinne.

Poimulehtiä siis keräämään. Kuivan ja hitusen kitkerän makuiset lehdet eivät ehkä paljaaltaan ole suurinta herkkua, mutta harva salaatinlehtiäkään sellaisenaan syö. Poimulehdet tarvitsevat kyytipojaksi jotain kosteampaa vihannesta sekä kunnolla mausteita. Salaatti voi siis jopa maistuakin joltain, eikä se siis ole synonyymi aneemiselle sekoitukselle keräsalaattia, kurkkua ja tomaattia lorauksella salaatinkastiketta.

POIMULEHTISALAATTI

1 litra poimulehtiä (ilmavasti kannuun kipattuna eikä tiiviisti paineltuna)
1 dl auringonkukansiemeniä (tai vaikka rouhittua mantelia tai muuta pähkinää tai siementä)
2 valkosipulin kynttä murskattuna
3 rkl soijakastiketta
puolikas kurkku/2 pilkottua tomaattia/porkkanaraastetta/muuta vihannesta
(2 rkl kapriksia/mitä vain kaapista löytyy)

Kumoa lehdet isoon kulhoon, kaada viileää vettä päälle ja huljuta. Kerää pinnalle jääneet poimulehdet toiseen astiaan ja kaada vedet pohjalle vajonneine hiekan muruineen pois. Toista käsittely pari kertaa kunnes vesi on puhdasta. Valuta poimulehdistä vedet pois.

Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla kunnes ovat kullanruskeita (yleensäkin kaikki pähkinät ja siemenet saavat paljon paremman maun jos ne paistaa). Sekoita soijakastike ja valkosipuli siemeniin (kumpiakin voi lisätä lopuksi valmiin salaatin joukkoon maun mukaan). Pilko kurkku/tomaatit (tai muut ainekset mitä haluatkaan laittaa) ja yhdistä kaikki ainekset samaan kulhoon ja syöpöttele.

Poimulehtiä voi lisätä mihin vain salaatinlehtien sijaan ja syödä vaikka leivän päällä. Itse tuli syötyä niitä siementen kera, koska en vielä osannut päättää mitä muuta proteiinin lähdettä päivälliseksi tulee laitettua. Pakastimesta löytyi salaattiin keitettyjä porkkanan paloja ja jääkaapista pieni purkillinen kaprista. Eiköhän sieltä vielä löydy sitä sun tätä ja kauppareissun saa lykättyä vähän kauemmaksi.

Ei kommentteja: