Zimbabwelainen papumuhennos

Zimbabwessa ja varmasti monessa muussakin Afrikan maassa syödään tämäntyyppistä papuruokaa. Siitä on kehittynyt minulle Zimbabwessa viettämäni ajan jälkeen ruoka, jota teen yhä uudelleen ja uudelleen, erityisesti jos valmista pitää saada nopeasti. Reseptit on saatu ystävältäni Julialta ja ne on julkaistu esimerkiksi kirjass Ruokamatka Afrikkaan ja Animalia-lehdessä.

Papumuhennos

200 g kuivattuja papuja, kidneypavut käyvät hyvin (voit myös käyttää tölkkipapuja, jotka ovat jo valmiiksi kypsennettyjä. Varaa niitä hieman enemmän kuin kuivattuja papuja, jotka turpoavat vedessä)
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
2 tomaattia tai 2 dl tomaattimurskaa
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria ja chiliä maun mukaan

Liota papuja kylmässä vedessä yön yli ja kaada liotusvesi pois. Keitä pavut kypsiksi ja valuta vesi pois. Kuumenna öljy kattilassa tai pannussa ja kuullota hienonnetut sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon paloiteltu tomaatti tai tomaattimurska, suola ja muut mausteet ja anna kypsyä muutaman minuutin. Lisää pavut ja hauduta kannen alla vielä 10 minuuttia. Hämmennä aina välillä. Tarjoa riisin, perunoiden tai maissipuuron kanssa.

Maissipuuro (sadza)

6 dl vettä
400 g karkeahkoa maissijauhoa

Kuumenna vesi ja sekoita siihen vähitellen osa maissijauhoista. Anna kiehua hiljalleen noin 7 minuuttia. Lisää loput maissijauhot. Keitä hyvin sekoittaen, kunnes puuro on tasaista ja paksua. Peitä puuro kannella muutamaksi minuutiksi. Tarjoa kuumana.

Ei kommentteja: