Kirkko suosittelee jäsenilleen Välimeren ruokavaliota

Meidän perhe ei kuulu kirkkoon. Silti olen tietenkin innoissani seuraavankaltaisista uutisista: kirkon ilmastotyöryhmä suosittelee jäsenilleen Välimeren ruokavaliota.

Ja mitä tämä sitten tarkoittaa? Kasvispainotteista ruokavaliota koottuna luomu- ja lähiruuasta. Lihatuotteet ovat välimeren ruokavaliossa enemmänkin mausteena kuin ruuan asemassa. Taustalla ohjeistukseen on ilmastonmuutksen hillintä. Muistiossa kerrotaan, että lihatuotanto aiheuttaa noin 80 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä ja lähes viisi prosenttia kaikista ilmastopäästöistä.

Ilmastotyöryhmän ohjeistuksessa kehoitetaan muutenkin seurakuntalaisia oman elämäntavan arvioinnilla ja pyrkimisellä kohtuullisuuteen. Itse ihastuin iskulauseeseen lepopäivä on ekopäivä. Työryhmä linjaa hiljentymisen, ruokouksen ja luonnosta nauttimisen olevan ekotekoja, joiden avulla saa voimaa ja suuntaa muutokselle ja samalla säästää luonnonvaroja.

Kirkkohallitus päättää uuden ilmasto-ohjelman hyväksymisestä alkavalla viikolla. Toivon todella, että kirkkohallitus siunaa ilmastotyöryhmän linjaukset ja että ne otetaan oikeasti käytäntöön.

Myös meidän Vasemmistoliiton poliittisessa tavoiteohjelmassa puhutaan samoista asioista eli kulutuskriittisyydestä, lähi-, luomu- ja kasvisruuasta sekä reilun kaupan tuotteista. Toivon myös oman puolueeni osalta, että ryhdymme niin jäsenistömme keskuudessa kuin puolueen järjestämissä tilaisuuksissa mitä pikimmin sanoista tekoihin. Kinkkuvoileivät voisi esimerkiksi välillä tarjota kasvisleipinä. Pieniä tekoja, joilla on iso merkitys.

Ei kommentteja: