Papusalaatti

Salaatti pavuista ja sipulista1 litra keitettyjä papuja ja herneitä
4 dl sipulia (myös varret ovat hyviä, purjoakin voi lisätä)
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl ruokaöljyä
valkopippuria
3 rkl balsamietikkaa
suolaa
sokeria

Silppua sipulit ja valkosipulin kynnet ja kuullota puolessa desilitrassa öljyä. Älä anna käristyä. Lisää sipulit papujen joukkoon ja lisää balsamietikka (myös muu viinietikka käy), puolisen teelusikallista valkopippuria ja suolaa ja noin 2 tl sokeria. Voi lisätä myös tilkan sitruunamehua ja muutenkin lisätä mausteita maun mukaan. Salaatti on parhaimmillaan, kun se on saanut maustua ainakin pari tuntia kylmässä.

Voit tehdä salaatin oikeastaan mistä vain pavuista (en tarkoita papupalkoja, vaan papuja, joita myydään kuivattuina ja valmiiksi keitettynä tölkeissä). Valkopavut ovat tähän hyviä, myös mustasilmäpavut ja on kiva yhdistää siihen vaikka kidneypapuja. Osa tai jopa kaikki voi olla keitettyjä herneitä lisätäkseen kotimaisten ainesosien määrää. Kuivattuja herneitä kannattaa opetella käyttämään muutenkin kuin hernekeittona. Kun niitä ei keitä niin paljon kuin keittoa valmistettaessa herneet pysyvät kauniisti ehjinä ja niitä voi lisätä vaikka salaatteihin.

Jos et ole kokenut papujen keittäjä, muista tarkistaa vaikkapa netistä papujen liotus- ja keittämisajat. Liian vähän aikaa liotetuista ja keitetyistä pavuista voi tulla ruoansulatusoireita ja liika keittäen pavut hajoavat mössöksi.

Ei kommentteja: