Veganismi on terveellistä kulinarismia

Tänään kolahti postiluukusta uusi Vegaia-lehti. Vegaia on värikäs ja monipuolinen kasvissyöntiin keskittyvä lukupaketti, jonka Vegaaniliiton jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa kotiinsa. (Ja Vegaaniliiton jäseneksihän voi liittyä, vaikkei aivan vegaani olisikaan). Lehteä myydään myös joissakin ekokaupoissa ja Akateemisissa kirjakaupoissa, ja sitä voi lukea monissa kirjastoissa. Jos ei voi, juuri sinun velvollisuutesi on täyttää kirjastossa toivomuslappu Vegaian tilaamisesta kirjastoon!

Mutta asiaan. Vegaiassa siteerataan uutista, jonka mukaan 65% eurooppalaisista pyrkii syömään terveellisesti, mutta ruoasta saatava nautinto on kuitenkin sen terveellisyyttä tärkeämpää. Siksi olisikin välttämätöntä kehittää ns. kevyt- ja terveystuotteista herkullisia ja panostaa niiden markkinointiin.

Tähän tietysti liittyy ikuinen saarnaamisen aiheeni, nimittäin kauppojen, ravintoloiden ja ruokaloiden kasvisruokatarjonnan parantaminen. Kun tarjonta paranee, myös kysyntä kasvaa väkisinkin. Eikä kasvisruoka saisi olla vain ns. laihdutusruokaa, vaan myös niin sanottua äijäkasvisruokaa, jossa proteiinia ja (hyvälaatuista) rasvaa piisaa, olisi syytä olla tarjolla. Itselleni veganismi on juuri nimenomaan terveellistä kulinarismia. Väitänkin, että vegaanit syövät huomattavasti herkullisempaa ruokaa kuin eineksiä mättävä keskivertosuomalainen. Nautinnon ja terveellisyyden yhdistäminen käy helposti, kun tehdään vegaanista ruokaa tuoreista (ja mieluiten luomu-) aineksista sydämellä.

Vegaaniruokaan ja kaikkeen veganismiin liittyvään voi tutustua erinomaisesti huomenna perjantaina alkavassa Vegfest-tapahtumassa Tampereella. Tsekatkaa viimeinen versio ohjelmasta: www.vegfest.net. Minä olen luvannut toimia tapahtumassa toisena juontajana perjantaina ja lauantaina, joten ehkä tapaamme Tampereella!

Ei kommentteja: