Hyvää munatonta pääsiäistä!

Monen mielestä kananmunat kuuluvat erottamattomasti pääsiäiseen. Kananmuna on uudestisyntymisen ja hedelmällisyyden symboli, ja kai siksi munat on otettu mukaan pääsiäisen juhlintaan.

Kananmunien tuotantoon liittyy runsaasti eettisiä ongelmia. Ihan ensimmäinen ongelma on se, että että koska kananmuna on kanan kuukautiset, ei kanan kuuluisi munia joka päivä. Kanat on kuitenkin jalostettu munimaan lähes päivittäin. Tämä rasittaa kanan elimistöä todella paljon. Kun sitten munimistiheys alkaa laskea vuoden-parin munimisen jälkeen, joutuu kana teuraaksi. Munintakanat ovat yleensä niin huonossa kunnossa, että teuraaksi joutuminen ei tarkoita kanapaistiksi päätymistä, vaan roskikseen tai vaikkapa turkiseläinten rehuksi päätymistä.

Toinen perustavanlaatuinen ongelma on se, että puolet syntyvistä tipuista on kukkotipuja. Koska kukkoja tarvitaan vain hyvin vähän, tapetaan kukkopoikaset heti, kun sukupuoli pystytään erottamaan. Eläimellä ei siis ole itseisarvoa, vain puhdas välinearvo.

Jos pystyy sivuuttamaan nämä eettiset ongelmat ja perustelemaan itselleen kananmunien käytön oikeutuksen, pitää vielä pohtia, miten kananmunat on tuotettu. Kamalimmat oltavat on häkkikanoilla, toiseksi kamalimmat olot isoissa lattiakanaloissa elävillä kanoilla. Luomukanoilla on edes jotenkin kelvolliset olot, sillä ne pääsevät esimerkiksi ulkoilemaan. Luomukanaloissakin on usein se ongelma, että laumakoot ovat liian suuret, mikä stressaa kanoja. Pieni luomukanala on siis paras valinta.

Animalia on käynnistänyt "irti mun munista" -kampanjan. Kampanjan sivuilta löytyy ohjeet kananmunan korvaamiseen, munattomia reseptejä ja infoa kanamunien tuotantotavoista. Käykäähän tutustumassa: http://www.irtimunmunista.fi

Tässä vielä Animalian munattoman munakkaan ohje:

1,5 dl gramjauhoja (kikhernejauho)
1,5 dl vettä
1 pieni sipuli silputtuna
200 g herkkusieniä pilkottuna
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl grillausmaustetta
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

Sekoita gramjauhot viileään veteen. Lisää muut aineet. Paista munakasta pannulla (runsaassa) öljyssä noin 3-5 minuuttia per puoli, tai kunnes munakas hyytyy. Tarjoile salaatin kera.

PS. Gram-jauhoja löytyy edulliseen hintaan etnisistä kaupoista.

Ei kommentteja: