Aasialaisia ostoksia



Suomalaisista raaka-aineista ruoan alusta loppuun tekeminen on toki hyveistä hienoimpia, mutta se ei tunnu ainakaan itselleni riittävän tuottamaan mieleisiäniä makuelämyksiä. Onneksi useimmissa intialaisissa ja thairuoissa mielestäni on melko sama, mitä vihanneksia niissä käyttää, koska pari ainesosaa ja mausteet tekevät ruoasta erityistä. Suurin osa raaka-aineista voi siis olla suomalaista alkuperää, vaikka tekisi aasialaista ruokaa. Tässä esittelen tämän päivän ostokseni helsinkiläisessä vietnamilaisessa Viia Voan -liikkessä (Hämeentie 3), tuotteet (maksoivat 47,50e) summittaisesti vasemmalta oikealle ylhäältä alaspäin:

Durian
Mielipiteitä jakava hedelmä, jota Suomesta ei taida saada mistään tuoreena. Pakasteena sitä löytyy parista paikasta kokonaista monen kilon painoista hedelmää tai paloina. Joidenkin mielestä haisee ja maistuu pilaantuneelta, mutta toisten mielestä se on parempaa kuin ehkä mikään muu.

Makea chilikastike
Tämä kastike pelastaa tympeän makuiset ruoat ja itse dippaan siihen myös raakoja vihanneksia. Toisinaan sotken tätä kastiketta maustamattomaan soijajugurttiin dippiä varten.

Guavamehu
No, sen juon sellaisenaan herkkuna. Harmi kun näitä eksoottisempia mehuja on vaikea saada täysmehuina.

Tempeh
Soijapavuista tehty tiivis ja leikattavissa oleva proteiinipitoinen tuote (ks. tarkempi esittely blogin vuoden 2011 viimeinen päivitys). Kun tätä käyttää muun ruoan joukossa, on mielestäni paremman makuinen lopputulos paistaa tämä erikseen ja lisätä muuhun ruokaan vasta tarjoiltaessa. Muuten hapahko maku siirtyy koko ruokaan.

Tofu
500 g paketti maksaa vain 1,70 euroa ja muutenkin on kiva käyttää vaihtelevasti eri tofuja, kun niissä kaikissa on oma koostumuksensa ja makuvivahteensa.

Kookosmaitojauhe
Käytän yleensä tätä ettei tarvitse raahata kookosmaitotölkkejä kaupasta kaappiin tilaa viemään. Kai se on myös ekologisempaa lennättää pelkkää kookosmaitojauhetta eikä myös siihen sekoitettua vettä. Ostin kaupasta myös yhden purkin tavallista kookosmaitoa, jotta voin taas yrittää selvittää tuleeko ruoasta kumminkin parempaa sitä käyttäen.

Upma ja sambhar
Nämä ostin sille hetkelle kun ei jaksa laittaa ruokaa. Nämä tarvitsee vain lisätä kiehuvaan veteen. Upma on vähän kuin mannaryyniä tai polentaa ja tämä valmistuote on valmiiksi tymäkästi maustettu. Sambar taas on ohut mausteinen voimakas soossi upmalle ja muille intialaisille viljaruoille, kuten idlille, dosalle ja vadaille.

Mango pulp
Mangopyrettä, josta voi tehdä makeiden juttujen tai sellaisenaan syömisen lisäksi suolaisen makeaa kastiketta. Paista ensin vihanneksia, tofua ja mausteita (esim. valkosipuli ja curry) pannulla, lisää reilusti mangopyrettä ja mausta hyvin.

Penangcurrytahna
Yksi monenlaisista currytahnatyypeistä. Tämä versio osoittautui melko tuliseksi eikä sitä voi laittaa kovin paljoa, joten currykastike tulee valmistettaessa vaatimaan paljon muita mausteita, jotta se maistuisi tarpeeksi täyteläiseltä.

Feikkilihat
Sinisissä säilyketölkeissä on vehnägluteiinista tehtyä seitania, toinen on mock chicken eli mukailee kanan koostumusta ja toinen on chop suey -sekoitus, jossa seitanin lisäksi mm. bambua ja sieniä. Lisää vain muuhun ruokaan semmoisenaan.

Juudaksenkorvasienet
Rapsakoita sieniä, joissa ei juuri makua, mutta tuntuvat ihanilta wokatuiden vihannesten joukossa. Eivät vaadi mitään esikäsittelyä, olen kerran maistanut tätä suoraan kannosta poimittuna indonesialaisessa sademetsässä. Mutta nyt vasta selvitin mikä näiden sienten nimi on :)

Sitruunaruoho ja galanga
Sitruunaruohon korret etualalla ja galanga pakkauksessa kelmun alla. Thaikeittiön perusyrtit limelehden kanssa, jota minulla on valmiina pakkasessa edellisiltä ostosreissuilta jäljellä. Harmi kun tuore korianteri jäi ostamatta. Nämä voi pakastaa jos nämä eivät meinaa kulua käytössä.

Jeera
Jeera eli juustokumina eli roomankumina. Intialaisen ruoan perusmausteita, jota nyt halusin ostaa kokonaisena, jotta voin itse murskata ruokiin, jolloin maku on parempi kuin valmiiksi jauhetussa.

Pahoittelen, ettei näihin tuotteisiin pääse käsiksi ympäri Suomea. Teini-ikäisenä ruokaharrastajana raahasin näitä Vii Voanin tuotteita Helsingin reissuilta Pohjois-Savoon, joten eiköhän se muiltakin suju mikäli motivaatiota riittää!

Ei kommentteja: