Valmiskastike täydellisiin thaivihanneksiin



Thairavintoloissa saa hyviä paistettuja vihanneksia (paistettuja vihanneksia ja cashew-pähkinää, paistettuja vihanneksia ja sieniä, paistettuja vihanneksia ja parsakaalia jne. + paistetut riisi- ja nuudeliannokset) ja yksi helppo tapa tehdä samanlaisia on käyttää valmista maustekastiketta. En ole millään onnistunut itse valmistamaan vastaavaa kuin millaisen säväyksen ruoalle antaa tämä kuvassa vasemmalla oleva ”Mushroom vegetarian sauce (Healthy Boy Brand)”. Kyse on siis eri tuotteesta kuin sienisoijakastike eli mushroom soy sauce, tämä on ruskea, kirkas ja paksu soossi, joka ainesosaluettelon mukaan sisältää seuraavia aineita: vesi, soijakastike, sieniuute, sokeri, suola, glukoosisiirappi, arominvahvenne (natriumglutamaatti), tärkkelys ja säilöntäaine.

Kuvassa keskellä on kiinalainen Stir fry sauce, joka on myös ihan kelpo kastike paistetuille vihanneksille. Oikealla on taas vegaaninen ”kalakastike” eli siinä on soijapapua fermentoitu samaan tapaan kuin kalaa ja lopputulos on saman makuinen ja hajuinen kuin kaakkois-aasiassa melkein joka ruoassa käytetty kalakastike. Tätä käytän lusikallisen eri thairuoissa, kuten tom kha -keitossa tuomaan hapanta säväystä.



Paistoksen ainekset voivat olla mitä vain, tällä kertaa käytin:
parsakaalia
paprikaa (kolmea väriä)
sipulia
seitania (valmis mock chicken -seitan, ks. blogin edellinen päivitys)
suppilovahveroita
juudaksenkorva -sieniä
tofua (esipaistettua, lisää vasta lopuksi ettei hajoa pieneksi joukkoon)
seesaminsiemeniä

Mausteeksi:
sienikastiketta (mushroom vegetarian sauce)
galangaa, sitruunaruohoa ja limenlehteä
valkosipulia, sokeria 2 tl ja suolaa ½ tl
(nämä kaksi alempaa riviä eivät välttämättömiä, mutta tuovat oman raikkaan vivahteensa)

Murskaa galanga, sitruunaruoho, limenlehti ja valkosipuli suolan ja sokerin kanssa, itse käytän huhmaretta, mutta voi käyttää jotain sähköistä välinettäkin tai vain pilkkoa kaiken ihan pieneksi. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä paistinpannulla. Lisää pannulle muutama iso kourallinen vihanneksia, seitania ja sieniä sekä murskatut yrtit. Kääntele lastalla etteivät tartu pannuun. Parin minuutin päästä lisää tofu ja sienikastiketta muutama ruokalusikallinen. Ota levy pois päältä. Lisää sienikastiketta maun mukaan.

Lopuksi ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Kuten kaikkien pähkinöiden ja siementen kohdalla, seesaminsiemenet maistuvat aromikkaammalta kun paistat niitä hetken pannulla ilman öljyä, kunne saavat hieman väriä (ovat helppoja paahtaa liikaa, joten pysy lieden äärellä!). Paahdetut siemenet ja pähkinät voi laittaa takaisin pussiin tai muuhun säilytysastiaan odotttamaan käyttöä, mutta rasvapitoisina tuotteina härskiintyvät jossain vaiheessa, joten älä säästele niiden käyttöä :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei mistä tuota vegaanista "kalakastiketta" löytää?

T: Mary

JenniP kirjoitti...

Hei Mary, jos oikein muistan, niin ostin sitä Helsingin Hämeentieltä Vii Voanista http://www.viivoan.fi/ tai Aseanic Tradingista http://www.aseanic.fi/

On aika tymäkän hajuista ainetta, mutta ihan samanhajuista kuin kalastakin tehty, eipä siinä niin eroa mitä fermentoi. Varmaan makukin sama.