Intialainen tomaattikeitto



8-10 cm tuoretta inkivääriä
3 isohkoa valkosipulin kynttä
2 tl jeeran siemeniä (tai jauhetta 2 tl)
2 tl kokonaisia korianterin siemeniä (tai 1,5 tl jauhetta)
½ tl cayennepippuria tai chiliä (jätä pois tai lisää määrää makusi mukaan)
1 tl mustapippuria (rouhetta tai jauhetta)
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl jauhettua muskottipähkinää
3 tl esim. garam masalaa, currya tai muuta intialaista maustesekoitusta

5 rkl ruokaöljyä
1,5 tl suolaa
4 tl sokeria
6 rkl tomaattipyrettä
kourallinen paloiteltua parsakaalin tai kukkakaalin kukintoa
purkillinen (400 g liemineen) keitettyjä kikherneitä
3 tomaattia
500 grammaa tomaattimurskaa
2 - 2,5 dl kaura- tai soijakermaa

Murskaa (huhmareessa) inkiväärit, valkosipulit ja suurin osa mausteista, jolloin tuloksena on karkea tahna.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen tehty tahna sekä suola ja sokeri. Kun seos on paistunut hieman, lisää tomaattipyre ja parsa- tai kukkakaali. Sekoita lastalla pohjaan palamisen välttämiseksi, sopiva keittolevyn paistamisen aikana on yleensä 5. Paista 2 min ja lisää joukkoon kikherneet, pilkotut tomaatit ja tomaattimurska. Keitä 2 min ja lisää joukkoon kerma. Keitä 1 min ja keitto on valmista.

Keiton tekemisen työläin vaihe on murskata mausteet, mutta se on sen arvoista. Loppu ruoanlaitto sujuu sen jälkeen nopeasti ja vaivattomasti. Mutta purkissa myytävien kikherneiden sijaan kannattaa joskus ostaa kikherneitä pussissa ja keittää niitä liotuksen jälkeen iso satsi ja pakastaa sopivina erinä. Hyvien kikherneiden salaisuus on lisätä suolaa keittovaiheessa.

Ei kommentteja: