Muukkosten seitan

Seitan valmistetaan vehnäjauhosta, josta pesemällä ja puristelemalla saadaan muodostumaan sitkeä taikina, josta hieromalla ja huuhtomalla saadaan esiin purukumimainen pallo.

Ensin tehdään taikina jauhoista (2kg) ja tilkasta vettä (noin 3-4 dl, lisää jos on tarvis).

Laita taikinamöykky isoon ämpäriin tai kulhoon, missä voit vaivata taikinaa veden alla. Seitanin voi tehdä myös isossa paljussa vesihanan alla. Täytä astia kylmällä vedellä ja anna taikinan seistä siinä vähintään 15 minuuttia. Vaihda vesi kuumaan (niin kuumaan kuin kätesi sietää).

Vaivaa/puristele taikinaa sormiesi välissä parisen minuuttia, yritä pitää taikina kutakuinkin kasassa. Kaada vesi pois (vaikka siivilän läpi niin viemäri ei mene tukkoon). Vaihda vesi kylmään, vaivaa taas pari minuuttia. Taas kuuma vesi, vaivaus, lämmin vesi, vaivaus... Jatka niin kauan kunnes vesi on kirkasta. Nyt taikinasta on tullut noin viidesosa tai pienempi alkuperäisestä taikinasta. Koostumus on purukumimainen löllö.

Marinadiliemi
2-3 porkkanaa
2 säilykepunajuurta ja punajuurilientä (luomu)
2 isoa sipulia
2 dl tomaattimurskaa
valkosipulia (maun mukaan tietty, minulla menee kokonainen, voi pilkkoa kuorineen)
5 laakerinlehteä
7-10 maustepippuria
kasvisliemijauhetta tai -kuutio
2 rkl grillausmaustetta tai valmista grillauskastiketta (n. 1 dl)
Vettä niin että möykky peittyy
(sinappia jos haluaa jouluista makua)
(3-5 rkl luumuhilloa antamaan makeutta)
(1 dl punaviiniä)

Laita möykky isoon kattilaan. Pilko mukaan kaikki vihannekset, lisää loputkin aineet ja vesi. Marinadi voi olla aika suolainen. Lisää suolaa tai soijakastiketta, jos maku on liian mieto.

Pallo keitetään marinadiliemessä. Se turpoaa lähes kaksinkertaiseksi. Möykyn voi myös puolittaa ennen keittämistä. Jos laittaa möykyn metalliverkkosiivilässä marinadiin kiehumaan, saat siihen ns. kynityn kalkkunan nahan. Käytä silloin marinadissa currya, sitruunapippuria ja appelsiinimehua/appelsiinin kuorta raastettuna.

1 kommentti:

JenniP kirjoitti...

On aika yksinkertaista mutta silti yllättävää, että kun taikinasta huuhdotaan tärkkelykset veke, niin jäljelle jää vehnän proteiini. En voi tajuta, miksi mikään firma Suomessa ei myy kotimaisesta vehnästä valmistettuja seitanjalosteita. Vieläpä kun jauhoja, joista on valmiiksi erotettu gluteiini, on valmiina saatavana leipomoille. Siihen tarvitsee vain lisätä mausteet ja vesi ja möykky on valmis, tadaa.