Minä rakastan jogurttia, mutta olen aina rajoittanut tämän herkun syömistä, koska soijajogurttia saa vain muoviin pakattuna. Muovipakkauksia ei voi kierrättää kuten kartonkia, ja kartonkipakkauksessa saa vain eläinten omille poikasille tarkoitetusta maidosta tehtyä jogurttia. Sitä minä en halua syödä.
Ratkaisu on kotitekoinen jogurtti! Saimme mieheni sukulaisilta vanhan Severin-merkkisen "jugurttikoneen". Tämä kone on itse asiassa vain sellainen sähköllä kevyesti lämpenevä systeemi, johon kuuluu seitsemän parin desin lasipurkkia. En ole kuullut, että kukaan olisi tehnyt kyseisellä masiinalla soijajogurttia, mutta päätimme mieheni kanssa yrittää. Ostimme purkillisen Alpron maustamatonta jogurttia, laitoimme sitä jokaisen lasipurkin pohjalle ja soijamaitoa päälle. Masiina lämpenemään 8-11 tunniksi, jogurtit parvekkeelle jäähtymään, sekaan hieman luomumansikkahilloa - ja miten hyvää jogurttia saimmekaan! Edullista, lisäaineetonta, vähäsokerista herkkua. Viimeinen purkki säästetään aina seuraavan satsin juureksi. Nyt syömme jo kolmatta jugurttierää.
Kun olin lapsi, äitini teki meille viiliä. Hän laittoi tilkan kaupan viiliä tyhjän ja pestyn viilipurkin pohjalle, päälle maitoa ja viilit tekeytymään lämpimään paikkaan jääkaapin päälle. Siihen ei tarvittu edes mitään konetta.
Myös kaurajogurttia eli Yosan tyyppistä herkkua olisi kiva tehdä itse. Täytyy kokeilla joku päivä, kunhan pahin kiire helpottaa.
Onko teillä kokemuksia jogurtin, viilin yms. itse tekemisestä?
Kotitekoista jugurttia
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Mulla on! Tein joskus jogurttia termospullossa. Mutta tarkkoja ohjeita en ikävä kyllä muista, kun tuosta on vierähtänyt jo jonkin verran aikaa. Täytyy tiedustella kaverin äidiltä, joka minulle niksin opetti.
Muistaakseni maitoa piti lämmittää jonkin verran, jonka jälkeen se laitettiin juuren kanssa termariin. Siellähän se pysyy lämpimänä. Oliskohan ollut yön yli termarissa ja sitten se oli aamulla valmista.
Hmm, täytyykin kokeilla tätä taas. Olinkin jo ehtinyt unohtanut koko asian..
- Mirka
Jogurtti vaatii enemmän lämpöä kuin esimerkiksi viili. Jogurtin mestarit, bulgarialaiset kuumentavat maidon ensin aika kuumaksi , ei kuitenkaan kiehuvaksi - en tiedä onko kyseessä ollut jokin arkipastörointi. Sen jälkeen se jäähdytetään käteen haalean lämpimältä tuntuvaksi - olisiko jotain 40-50 astetta - ennen kuin siemen lisätään. Lämmön säilyttämisessä käytetään erilaisia konsteja - termarioivalluksesta olen ylpeä, säästää sähköä. Ensimmäisen jogurtin tein aikoinaan luomuvuohenmaidosta laittamalla kulhon siemenineen hyvin lämmitetyn kertalämmitteisen saunan lauteille kylpemisen jälkeen - erään itseäni viisaamman oivallus. Aamulla oli saunassa kulhollinen mainiota jogurttia!
Ritva, se kaverin äiti
Vihdoinkin ehdin kommentoida täälläkin.
Kiitos Ritva tarkemmista ohjeista! Minun pitikin ola sinuun asiasta yhteydessä, mutta eihän tässä ole ehtinyt.. Kiva huomata, että seuraat blogiamme!
Ja kerro ihmeessä jatkossakin meille hyviä vinkkejäsi ja neuvojasi, ne ovat erittäin tervetulleita :)
- Mirka
Kokeilin laittamalla rasian pohjalla Alpron maustamatonta soijajugurttia ja päälle soijamaito. Yllätykseks seuraavana päivänä se oli tosiaan koko satsi muuttunut löysäksi jugurtiksi (Alpron jugurtti on tosi kiinteää) ja ihan hyvää syödä. Kokeilin sitten että jätin jämät jääkaappiin muutamaksi päiväksi ja luulen että meni vähän huonoksi. Pinnalle tuli kerros nestemäisempää ainetta, vaikka tuleehan sellainen kaupan soijajugurtinkin pinnalle jos sen unohtaa avattuna kaappiin. Pitää siis harjoitella.
Myöhäinen vastaus kun tänne satuin guuglaamalla. Olen jo vuosikausia tehnyt itse jogurttini kotona. Lusikallinen alprojogurtti tyhjään puhtaaseen purkkiin ja päälle maustamatonta soijamaitoa ja sitten purkki kiinni. Ensimmäinen satsi kestää aina enemmän, noin kaksi vuorokautta. Sitten kannattaa poista pieni lusikallinen jostain nurkasta, jättää yön yli jääkaappiin niin ylimääräinen neste valuu sinne ja sitä voi poistaa kaatamalla varovaisesti. Siten tulee kiinteämpi jogurtti. :)
Nyt on tekeillä soijaviiliä, mutta näköjään tulee jogurttimaisemmaksi eikä niin viilimäiseksi...
Lähetä kommentti