Hummus

Pari desiä keitettyjä kikherneitä
Pari ruokalusikallista tahinia eli seesamtahnaa
Reilu loraus sitruunamehua
Pari valkosipulinkynttä
Teelusikallinen suolaa (jos käytät purkitettuja kikherneitä, joissa on jo suolaa, älä lisää enää)
Vajaa desi vettä
Mustapippuria maun mukaan

Soseuta ainekset koneella. Mitä samettisempi lopputulos sitä parempi. Jos tahna jää liian paksuksi tai tahmeaksi, lisää vähän vettä. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa kylmänä.

Hummuksen kaltaista tahnaa on joidenkin lähteiden mukaan valmistettu jo pari tuhatta vuotta ennen nykyisen ajanlaskumme alkua Kaksoisvirranmassa Eufratin ja Tigriksen jokilaaksossa. Resepti lienee elänyt kulttuurien mukana, mutta voit silti halutessasi eläytyä ensimmäisen korkeakulttuurin syntyaikoihin maistellessasi tätä herkkua vaikkapa leivän päällä tai Riinan punajuuriwokin kanssa. Meidän perheessä hummus ei kylläkään maistu lapsille, mutta aikuisille sitäkin paremmin.

4 kommenttia:

RaivoRiina kirjoitti...

Suunnilleen noin minäkin teen hummuksen :)

Mutta en ihan teelusikallista suolaa kyllä laittaisi, jos kikherneitä on vain pari desiä. Mausteeksi laitan pippurin lisäksi persiljaa ja/tai korianteria (tuoreena tai kuivattuna) ja mahdollisesti ruohosipulia. Näin muuten hieman tylsän väriseen hummukseen saa kivan viherryksen.

Ja jos käyttää tölkkikikherneitä, vettä tarvitaan paljon vähemmän kuin jos keittää kikherneet itse.

Hanna Takala kirjoitti...

Se on jännä juttu, hummuksessa on ainekset joista kaikista pidän, mutta hummuksesta en vaan pidä.

Sirpa Kaajakari kirjoitti...

Onpa tosiaan jännää jams! Minä pidän hummuksesta taas enemmän kuin sen aineksista erikseen. :)

Tea kirjoitti...

Mä en osaisi kuvitella hummusta ilman oliiviöljyä.