Kasvisruoasta todellinen vaihtoehto

Vaihteeksi taas ns. ruokapoliittinen pohdinta. Tämäkin on julkaistu Helsingin Sanomissa kuluneen talven aikana.


KASVISRUOASTA TODELLINEN VAIHTOEHTO

Kasvissyöjien määrä on kasvanut viime vuosina. Myös sellaisten ihmisten, jotka söisivät mielellään kasvisruokaa ainakin silloin tällöin, määrä on lisääntynyt. Kuitenkin ravintoloiden kasvisruokatarjonta on edelleen huonoa. Jos kasvisruokaa on listalla, se on yleensä joko mautonta, ravintoarvoiltaan heikkoa tai molempia yhdessä.

Monessa paikassa kasvisvaihtoehto tehdään niin sanotusti vasemmalla kädellä kokkien päähuomion kohdistuessa eläinperäisten aterioiden valmistamiseen. Tähän ongelmaan törmää paitsi kouluissa ja opiskelijaravintoloissa, valitettavan usein myös tavallisissa ravintoloissa.

On järkyttävää, että monissa kouluissa tarjotaan eläinkunnan tuotteista kieltäytyville lapsille ja nuorille lähinnä keitettyjä tai höyrytettyjä vihanneksia, salaattia ja näkkileipää. Juuri tästä surkeasta tarjonnasta nousee se käsitys, ettei puhdas kasvisruoka olisi kasvavalle lapselle tai nuorelle riittävää. Ketään ei pidä rangaista siitä, että hän (tai lapsen ollessa kyseessä, hänen vanhempansa) on valinnut ekologisen ja eettisen ruokavalion. Kyse on vain asenteesta: oikeaoppisen kasvisruoan tekeminen ei todellakaan ole kallista tai vaikeaa.

Millainen sitten on hyvä kasvisateria? Ensimmäisenä tulee muistaa, että kasvissyöjät syövät suunnilleen saman verran kasviksia kuin sekasyöjät. Vain proteiininlähde on erilainen. Lihaa, kalaa tai kananmunaa ei siis tule korvata kasviksilla, vaan esimerkiksi pavuilla, linsseillä, tofulla, soijarouheella, pähkinöillä ja siemenillä. Toinen huomioitava seikka on se, että kasvissyöjät eivät automaattisesti ole laihduttajia. Terveellisiä kasviöljyjä saa, ja pitääkin, käyttää reilusti riittävän energiapitoisuuden saavuttamiseksi. Kolmas huomioitava seikka on annoskoko. Kasvisruokaa pitää saada kunnon annos, sillä siinä on usein vähemmän kaloreita määräänsä kohden kuin vaikkapa liharuoissa. Ja vielä neljäs seikka: mausteiden käyttäminen on luvallista, myös suolan.

Kasvissyönnin edistämisen, tai ainakin eläinperäisen ruoan kulutuksen vähentämisen, luulisi olevan poliitikkojenkin asialistalla nyt, kun monet tutkimukset ovat osoittaneet kasvissyönnin olevan yksi keino taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Kun vielä suomalaiset ovat entistä lihavampia ja elintasosairauksien määrä edelleen kohoaa, olisi tärkeää, että sekasyöjätkin siirtyisivät kasvisvoittoiseen ruokavalioon. Tämä voi tapahtua vain, jos kasvisruoan valitseminen on todellinen vaihtoehto. Oli kasvisruoan valinta sitten jokapäiväinen tai silloin tällöin tapahtuva valinta, sen ei pidä tuntua rangaistukselta, vaan voitolta. Tai vähintäänkin tasapeliltä!


Riina Simonen


Ei kommentteja: